Kroměříž: Pardubická firma zahájila práce na opravě morového sloupu na Riegrově náměstí

17.05.2021 9:31

Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice projde v následujících sedmi měsících důkladnou opravou. Zakázku na provedení restaurátorských prací získala firma Chládek a Tintěra z Pardubic.

Kroměříž: Pardubická firma zahájila práce na opravě morového sloupu na Riegrově náměstí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Morový sloup na Riegrově náměstí je významnou a výraznou dominantou této částí města. Je ve špatném stavu a jeho restaurování bude pracné a nákladné. Jedná se o objekt v kroměřížské městské památkové rezervaci a díky tomu opravu podpoří z dotačního programu ministerstvo kultury,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Za provedení zakázky město zaplatí celkem 7,3 milionu korun, část nákladů ve výši 620 tisíc korun pokryje zmíněná dotace z Programu regenerace městské památkové rezervace na rok 2021. Firma, která zakázku získala, má za sebou spoustu zakázek podobného charakteru po celé republice, mimo jiné i v Květné zahradě v Kroměříži, kde prováděla na klíč kompletní dodávku kamenických prvků a jejich základů včetně restaurátorských záměrů na objekty Pstruží rybníky, Čestný dvůr, Zahradní domek č. 2, objekt Ptáčnice, Domek ptáčníka, Servisní domek u Králičího kopečku a Neptunovu kašnu. Restaurátorské práce na sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice bude provádět tým odborníků, restaurátorů kamene a kovů a akademický malíř.

Nyní je státní památkové péči předložen postup demontáže soch a kovových prvků, který firma zpracovala. Po jeho schválení budou sochy a kovové prvky ze sloupu postupně demontovány, uvázány, naloženy jeřábem a rozvezeny do tří ateliérů v naší republice. „Restaurovat se budou všechny kamenné prvky – sochy, sloup s volutami, schody i kovové kotvící prvky, budou se opravovat a zlatit nápisová pole. Zhotovení dílenské dokumentace a závěrečné restaurátorské zprávy bude také předmětem plnění této významné zakázky,“ doplnila Jana Gregorová z odboru regionálního rozvoje, která má na starost přípravu, administraci a realizaci programu Regenerace MPR.

Práce by měly být hotové do 30. listopadu letošního roku.

Sloup Nejsvětější Trojice je zapsaný na seznam českých kulturních památek. Jedná se o významnou 12 metrů vysokou sochařskou památku vrcholně barokní tvorby Jana Sturmera zhotovenou z pískovce v letech 1724 – 1726, kterou pořídili kroměřížští měšťané jako projev vděčnosti za překonání morové epidemie v roce 1715.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…