Kroměříž: Parkovací dům svítí přesně podle norem, město energií neplýtvá

27.08.2022 8:35 | Tisková zpráva

Kroměřížská radnice reaguje na kritiku regionálního média, podle kterého se v parkovacím domě ve Velehradské ulici „permanentně svítí, i když by to zvládlo denní světlo“. „Opak je pravdou. Musíme totiž nastavit osvětlení podle platných norem, hlavním důvodem je bezpečnost. Kritika, která zazněla v poslední době, je tedy neoprávněná a nekompetentní. Vychází z neznalosti předpisů stanovených technickými normami,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Kroměříž: Parkovací dům svítí přesně podle norem, město energií neplýtvá
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Podle vedoucího odboru investic Libora Pecháčka normy přesně stanovují intenzitu osvětlení vjezdové a výjezdové rampy, dopravních pruhů, parkovacích prostorů i místa s výdejem parkovacích lístků, a to ve dne i v nočních hodinách. „Důraz je kladen zejména na to, aby bezpečnostní barvy byly rozlišitelné. Není možné bezpečnostní podmínky zanedbat, a to ani kvůli potenciálním úsporám elektrické energie,“ poznamenal Pecháček.

V letních měsících se zvýšila obsazenost parkovacího domu. „Od začátku jsme říkali, že je primárně určený pro návštěvníky Kroměříže a pro motoristy z okolních měst a obcí, kteří do Kroměříže jezdí za prací. Turistická sezona tato očekávání potvrzuje. Očekávám, že po úpravách podmínek parkování v širším centru města, například na blízkém Hanáckém náměstí, četnost využití parkovacího domu vzroste i v období mimo letní měsíce,“ dodal Němec.

Město zahájilo ostrý provoz parkovacího domu v červnu. Otevřeno bylo také nové turistické centrum, které je součástí objektu, a zpřístupněno bylo i veřejné prostranství u parkovacího domu s unikátní mozaikou. Parkovací dům má 137 stání, z toho šest míst je vyhrazeno pro handicapované. Užívají ho i cyklisté, na veřejném prostranství totiž jsou stojany pro 35 jízdních kol. Náklady na stavbu parkovacího domu činí zhruba 96 milionů korun. Asi 51 milionů korun město pokrylo z dotací.

Motorista, který odstaví v parkovacím domě vozidlo na celý den, zaplatí 50 korun. Třicet minut parkování je zdarma, za každých dalších započatých 60 minut se platí desetikoruna. Maximální částka za parkovné v parkovacím domě za den je zmíněných 50 korun. Parkovací dům je v provozu od pondělka do neděle nonstop. Parkovné se ale platí jen mezi 6:00 a 22:00. Mimo tyto hodiny je parkování zdarma. Po zaplacení parkovného má řidič 15 minut na odjezd. Ztráta parkovacího lístku je zpoplatněna částkou 500 korun.

Pozemky na parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Tento objekt vedení Kroměříže momentálně přebudovává na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

16:31 Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probí…