Kroměříž: Práce na zpevnění paty a čela skládky probíhají podle plánu

29.07.2019 7:35

Čilý stavební ruch panuje v těchto dnech v prostorách skládky Zachar u vážanské cihelny. Hotová je příjezdová cesta pro těžkou techniku a zhotovitel, společnost Rovina stavební z Hulína, již pracuje na samotném zpevnění paty skládky a čelního svahu.

Kroměříž: Práce na zpevnění paty a čela skládky probíhají podle plánu
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Počasí je příznivé, práce probíhají podle harmonogramu,“ uvedl místostarosta Vratislav Krejčíř. Začalo se před měsícem, hotovo by mělo být v listopadu letošního roku. Náklady na akci činí zhruba 7,2 milionu korun.

Někteří lidé na sociálních sítích tvrdí, že cihelna je zavážena stavební sutí nebo cihlami. „Není to pravda. Zaváží se materiálem přesně podle projektové dokumentace. Jedná se o lomový kámen o hmotnosti cca 80 až 200 kilogramů,“ popsal Jaroslav Takáč z radničního odboru rozvoje města. Kámen je vhodný pro vodohospodářské stavby, je nenasákavý.

Občany může mást to, že na okraji někdejší skládky odbor služeb provizorně uskladňuje kostky a jiný materiál, který zbyl z opravovaných chodníků. „Nic z toho se ale na zpevnění paty a čela skládky nepoužívá,“ dodal Krejčíř. Areál skládky je oplocený a vybavený cedulemi se zákazem vstupu. „Přestože je pohyb na staveništi zakázán, někteří lidé zákaz porušují. Přitom skládku monitoruje kamera, takže riskují i postih ze strany městské policie,“ upozornil stavbyvedoucí Hynek Netopil.

Větší část zemníku leží na soukromých pozemcích

Po dobu prací by lidé měli v okolí sběrného dvora a sídliště na Zacharu dbát zvýšené opatrnosti. Je nutné počítat se zvýšeným provozem. Přes sběrný dvůr najíždějí nákladní automobily. Areál je průjezdný, změnilo se rozmístění kontejnerů.

Skládka vznikla v místě vytěženého zemníku cihlářských hlín na pozemcích města. Větší část zemníku leží na soukromých pozemcích. Skládkování bylo ukončeno v roce 1998. V roce 2003 již radnice rekultivovala čelní svah skládky, který v té době nebyl zaplaven. Ze zemníku byla odčerpávána voda, čerpání však soukromý majitel zemníku v roce 2005 ukončil a hladina vody stále stoupá. Voda tak podle projektanta proniká do tělesa skládky a postupně se narušuje její stabilita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…