Kroměříž: Vlaky na trati Kojetín – Valašské Meziříčí budou dál zastavovat v Postoupkách

18.08.2023 16:14 | Tisková zpráva

Obyvatelé místních části Kroměříže Postoupky a Hradisko budou moci nadále využívat vlakové spoje na trati Kojetín – Valašské Meziříčí tak, jak jsou zvyklí. Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) plánoval nový koncept trati, ve kterém by od 9. prosince 2023 část spojů zastávkou Postoupky jen projížděla.

Kroměříž: Vlaky na trati Kojetín – Valašské Meziříčí budou dál zastavovat v Postoupkách
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„To pro nás nebylo přijatelné, a tak jsem se vydal s kolegou radním Jiřím Kašíkem na krajský úřad situaci řešit. Kraj vyslyšel naše argumenty, a podnětu osadního výboru vyhověl. Občané tak o spoje v novém jízdním řádu nepřijdou,“ ujistil místostarosta Karel Holík.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23389 lidí

Podle Aleše Strážnického, který je předsedou osadního výboru Postoupky, původní návrh KOVED nezohlednil to, že spoje používají žáci k dopravě do školských zařízení a také dospělí k cestám do zaměstnání v Kojetíně a dále. Vlaky by podle něj šlo těžko nahradit autobusovou dopravou, která by jen stěží zajížděla na území jiného okresu, potažmo Olomouckého kraje. Autobusovou dopravu jako možnou náhradu za vlaky, které by v Postoupkách nezastavovaly, zmiňoval KOVED. Od těchto změn však po jednání ustoupil.

Podle Martina Nováka, vedoucího oddělení veřejného dopravy Krajského úřadu Zlínského kraje, se kraj při přípravě nového konceptu trati Kojetín – Valašské Meziříčí potýkal s řadou technologických nástrah. Cílem změn mělo být podle něj zpřehlednění nabídky spojů na lince S4 Kojetín – Rožnov pod Radhoštěm a zavedení spěšných vlaků Sp2 Zlín – Kojetín. Podle Nováka průjezd zastávkami Postoupky a Bezměrov vyplynul z potřeby vést vlaky S4 a Sp2 v co nejtěsnějším sledu za sebou s ohledem na doby vjezdů a odjezdů vlaků v Kojetíně.

„V Kojetíně se měly soupravy vlaků obou linek spojit a jet zpět na Kroměříž již se zastavením v Postoupkách a Bezměrově. Jako náhradu za nezastavující vlaky jsme uvažovali o zavedení autobusových spojů v daných časech,“ popsal Novák v dopise zaslaném starostovi Kroměříže Tomáši Opatrnému s tím, že Zlínský kraj nakonec od zavedení vlaků Sp2 pro jízdní řád 2023/2024 ustoupil. „Zastávky Postoupky a Bezměrov budou nadále obsluhovány vlaky S4,“ dodal Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Kryštof se vrací. Zahraje i Olympic nebo Tublatanka

13:37 Vyškov: Kryštof se vrací. Zahraje i Olympic nebo Tublatanka

Kryštof, Olympic, Horkýže Slíže, Tublatanka, No Name. Silná sestava. Řečeno hokejovou terminologií, …