Kroměříž: Zastupitelé uvolnili peníze na demolici zbylých domů v lokalitě Račín

19.06.2021 12:47

Kroměřížské zastupitelstvo rozhodlo o vyčlenění částky 4,44 milionu korun na demolici zbývajících tří domů v dříve problematické lokalitě Račín.

Kroměříž: Zastupitelé uvolnili peníze na demolici zbylých domů v lokalitě Račín
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Nedávno se odsud přestěhoval poslední nájemník, a tak můžeme záměr dotáhnout do konce. V brzké době půjde do rady vyhlášení zakázky na demoliční práce,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů na Račíně mělo k ideálu daleko. Lidé bydlící v okolí městských domů si stěžovali na hluk i na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku. „Jsem rád, že se letitý problém podařilo vyřešit a že se život obyvatel Dolních Zahrad zase vrátil do běžných kolejí,“ doplnil starosta Jaroslav Němec.

Demolice objektů na Račíně začala v roce 2018, kdy šly k zemi dva obytné domy a jedna technická budova. O rok později odborná firma odstranila dvě hospodářské budovy, které dříve bývaly nelegálně obývány. Neplatiči do těchto objektů natahovali elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídalo bezpečnostním normám. V lokalitě žily desítky lidí, většina nelegálně či bez placení nájmu. Radnice k uvolnění nemovitostí použila hned několik nástrojů. Platící nájemníky přestěhovala jinam. Neplatiče město řešilo soudně, včetně vyklizení bytu s pomocí exekutora.

Město nyní bude připravovat odstranění zbývajících tří obytných budov. Podle Holíka by měly být odstraněny ještě letos. Poté se bude rozhodovat o budoucím využití lokality. Jednou z možností je prodej pozemků pro individuální bydlení.

Radnice v Dolních Zahradách připravuje také přestavbu stávajícího hřiště v ulici Braunerova u hvězdárny. Plánuje zde multifunkční hřiště na tenis, volejbal i fotbal a workoutové hřiště. Počítá se i se zázemím včetně toalet a místa pro venkovní posezení a s úpravou stávajícího dětského hřiště. „Studie a projektová dokumentace na přestavbu hřiště by měla být dokončena ještě letos,“ řekla vedoucí odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…