Kroměříž: Zrušením rekreačního poplatku chce radnice podpořit turismus

27.12.2017 8:33

Kroměřížská radnice přestane od Nového roku vybírat poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt. Vyplývá to z nové vyhlášky o místních poplatcích, kterou schválili zastupitelé a která takzvaný rekreační poplatek úplně vypouští.

Kroměříž: Zrušením rekreačního poplatku chce radnice podpořit turismus
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Zrušení poplatku vnímáme jako krok podporující rozvoj cestovního ruchu, vstřícný k poskytovatelům služeb i k samotným turistům, a zároveň vedoucí k efektivnější práci města, účinnější a cílenější propagaci, která vede ke stabilně příznivé návštěvnosti města,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Kroměříž doposud v oblasti cestovního ruchu vybírala dva typy poplatků. Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt se sazbou deset korun za osobu a započatý den platili prostřednictvím ubytovatele hosté, kteří ve městě přechodně a za úplatu pobývali za účelem rekreace. Dvoukorunový poplatek z ubytovací kapacity se vybírá za každé obsazené lůžko a platí jej ubytovatel, který přechodné ubytování poskytl.

„Podle vyúčtování poplatku není možné reálně zjistit, zda host skutečně přijel za rekreací nebo ne. Z tohoto důvodu některá města od vybírání rekreačního a lázeňského poplatku upustila, pokud se skutečně nejedná o lázeňské město, nebo rekreační oblast. V tomto ohledu chceme využívat informace od ubytovatelů nejen k výběru poplatku, ale především k získání přesnějších statistických dat,“ doplnil vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.

Městská pokladna sice zrušením rekreačního poplatku ročně přijde přibližně o 100.000 korun, přesné údaje však mohou městu významně pomoci v efektivnější propagaci a jejímu lepšímu zacílení na konkrétní skupiny turistů, včetně těch zahraničních.

Poplatek z ubytovací kapacity tak zůstává i nadále v platnosti a mění se u něj sazba z dvou korun na čtyři. „Dvoukorunová sazba byla natolik symbolická, že se s ohledem na administrativní nároky pohybovala na hranici smysluplnosti. V jiných srovnatelných městech vybírají mezi čtyřmi a šesti korunami a z tohoto pohledu zůstáváme i nadále mezi nejvstřícnějšími městy,“ uzavřel Zrna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…