Kroměříž uspěla v krajském kole soutěže Památka roku 2020

14.02.2021 13:44

Socha Panny Marie s Ježíškem na Mariánském sloupu uprostřed Velkého náměstí v Kroměříži, která v loňském roce prošla renovací, uspěla v soutěži Památka roku 2020. Zvítězila v krajském kole soutěže a postoupila do kola celostátního. „Ocenění nás samozřejmě potěšilo. Ještě větší radost mám ale z toho, že se nám daří významné památky v Kroměříži opravovat a udržovat ve stavu, který ocení obyvatelé i návštěvníci města. Zlacení sochy Panny Marie na vrcholu morového sloupu, které provedla odborná firma během jara a léta loňského roku za 627 tisíc korun, je první etapou restaurování této významné památky a další práce by měly přijít na řadu v roce letošním,“ řekla místostarostka města Daniela Hebnarová.

Kroměříž uspěla v krajském kole soutěže Památka roku 2020
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Již hotové restaurátorské práce se týkaly obnovy povrchu sochy Panny Marie. Došlo tu ke scelení zlaceného povrchu sochy, které kromě optického a dekoračního významu zabrání přijímání vlhkosti do pískovcového základu sochy, čímž se zamezí oddělování podkladní vrstvy zlacení od pískovcového podkladu a zároveň degradaci korpusu sochy. V průběhu letošního roku by mělo na objektu Mariánského sloupu dojít na restaurování soch světců a celkové architektury památky, která je dominantou historického centra města.

„Mariánský sloup byl postaven v roce 1680 po morové epidemii, která postihla město právě v tomto roce. Na financování stavby se podíleli měšťané společně s biskupem Karlem II. Lichtensteinem - Castelcornem. První významná renovace sochy proběhla rovněž po morové epidemii, a to v roce 1716. Samotné pozlacení sochy bylo provedeno roku 1832 jako poděkování obyvatel města za odvrácení tehdy probíhající cholery. Loňská obnova zlacení pak byla realizována v době covidové pandemie, což v roce 2019, když jsme renovaci připravovali, nikdo netušil,“ informovala architektka města Radmila Vraníková.

Město Kroměříž se do soutěže Památka roku zapojilo poprvé. Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých a nemovitých památek, věcí, které mají památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty, a to ve dvou kategoriích. Kroměříž se sochou Panny Marie uspěla v kategorii malá rekonstrukce do dvou milionů korun. Soutěž organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…