Kutná Hora: Románský kostel sv. Jakuba se opět otevírá veřejnosti

30.04.2022 6:32 | Tisková zpráva

Jedna z nejvzácnějších románských památek u nás, kostel sv. Jakuba v Jakubu, se v sobotu 30. dubna slavnostně otevře návštěvníkům.

Kutná Hora: Románský kostel sv. Jakuba se opět otevírá veřejnosti
Foto: Architecture Week Praha
Popisek: Kutná Hora od Jezuitské koleje.

V loňské sezóně kostel navštívilo více než 2000 lidí, kterým od roku 2020 správce kostela Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec nabízí i možnost vystoupat na kůr k varhanám a dále až na věž po nově rekonstruované zvonové stolici.

Sobotní prohlídky za dobrovolné vstupné začínají v 10:00 (následně pak každou půl hodinu), poslední startuje v 15:30. V pravé poledne se navíc rozezní původní zvony ze 14. století – Jakub a Josef.

Románský kostel, který byl postavený již před rokem 1165, bude otevřený od 1. května do 30. září, v květnu zatím pouze o víkendech vždy v čase 10:00 – 16:00. Od června už bude otevřeno každý den kromě pondělí od 10:00 do 16:00. Vstupné včetně možnosti návštěvy nové expozice v sakristii kostela a výstupu na věž je pro dospělé 100 korun, pro seniory a děti 50 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…