Kutná Hora: Streetartový festival startuje již ve středu

06.08.2018 19:04

Od středy 8. srpna do soboty 11. srpna proběhne v Kutné Hoře druhý ročník streetartového festivalu s názvem MĚSTO = GALERIE. Letos se bude tvořit ve dvou lokalitách: v Jeneweinově a Lorecké ulici v blízkosti Billy. Součástí festivalu je také graffiti jam a workshop pro širokou veřejnost.

Kutná Hora: Streetartový festival startuje již ve středu
Foto: kutnahora.cz
Popisek: Kutná Hora

Oficiální zahájení proběhne ve středu 8. srpna v 18 hodin, bude doplněno projekcí a debatou s umělci. "Jsem velice rád, že se přes veškerá úskalí podařilo zajistit finance a uspořádat druhý ročník tohoto festivalu v Kutné Hoře. Minulý ročník byl i staršími lidmi hodnocen velice kladně a já se těším na ohlasy z roku letošního. Murály, jak jim umělci říkají, patří především na šedé velké plochy, zejména do sídlišť, kde oživují prostředí. Navíc se během sobotního workshopu děti, trávící prázdniny na sídlišti, i zabaví. Věřím, že v příštím roce budeme pokračovat," říká Bc. Martin Starý, díky kterému se také první ročník festivalu uskutečnil.

MURÁLY: tvorba od 8. - 10. srpna v ulici Jeneweinova a Lorecká
(3 plochy, 3 autoři)

Mnoho obyvatel Kutné Hory již ví, co tzv. MURAL ART znamená, co si pod tímto slovním spojením mají představit. V loňském roce totiž murálů, velkoplošných maleb na stěnách ve veřejném prostoru, vzniklo v rámci prvního ročníku festivalu několik, a to především na sídlišti Šipší. Nutno ale připomenout rozdíl mezi murálem a graffiti. Zatímco graffiti vzniká z pohledu zákona jako ilegální aktivita, muralartová díla vznikají naopak na základě objednávky a dohody s majitelem nemovitosti – tedy zcela legálně.

V letošním roce se představí tři autoři, kteří budou murály tvořit v ulicích Jeneweinova a Lorecká. Autoři budou tři a patří k uznávaným writerům v evropském měřítku. Dva z nich si můžeme představit, třetího – zahraničního autora odtajní organizátoři až těsně před začátkem festivalu.

Jakub Uksa Narozen 1981. Sám se nikdy moc neohlížel na trendy. Snažil se naopak hledat vlastní výraz na základě postupné redukce na linku a podstatu tvaru. Touto cestou se dostal až ke geometrické abstrakci, která je pro něj typická dodnes. „Ano, návrh pro Kutnou Horu mám již připraven. Dost lidí si myslí, že stačí prostě přijít ke zdi a začít stříkat barvu. Ale opak je pravdou,“ říká Kuba. „Tím, že pracuji s tvaroslovím přesných linek, které se různě lámou a uhýbají a na lomy je napojená i barevnost, vše musím dopředu pečlivě promyslet a připravit, narýsovat a pak také předkreslit na stěnu,“ dodává. „No a pak už jde o tu techniku nánosu barev J,“ říká ještě s úsměvem.

Jakub bude svůj murál tvořit v ulici Jeneweinova – na budově autoškoly hned vedle Billy, návštěvníci se mohou na místě zastavit a podívat se na vlastní oči, jak taková „věc“ vzniká.

Jan Kaláb se narodil v roce 1978 a patří k nejvýraznějším osobnostem street artu v ČR, vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. Vytvořil stovky graffiti, tvoří i pro známé firmy. Jeho jméno procestovalo téměř celou Evropu. V roce 2000 navštívil Spojené státy americké, kde navštívil kolébku graffiti – New York a svou ilegální tvorbu završil třešničkou na dortu – několika panely na neworském metru. V roce 2001 posunul hranice graffiti a stal se jedním z prvních autorů plastikových 3D graffiti na světě.

Honza bude murál tvořit v ulici Lorecká na velké ploše domu mezi Billou a restaurací Kréta. Oba autoři již mají připravené své dílo, pro obyvatele Kutné Hory však zatím zůstávají překvapením.

GRAFFITI JAM A WORKSHOP PRO VEŘEJNOST
sobota 11. srpna od 10 – 18 hodin, ulice Zelenkova – garáže u sběrného dvora

Vyvrcholením festivalu bude sobotní graffiti jam s třemi dalšími autory a workshop pro širokou veřejnost. Loni měla tato část festivalu velký úspěch, a to nejen u dospělých, ale především u dětí, kteří si mohly zdarma vyzkoušet práci s barvou, fixy a tvorbou vlastního graffiti. Tvořivou atmosféru podpoří DJ a na místě bude také připraveno občerstvení (jídlo i nápoje).

„Děkujeme všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na organizaci a zajištění finančních prostředků i technické a materiální podpory. Velký dík patří i majitelům všech nemovitostí. Zveme vás tedy všechny na několikadenní uměleckou akci a především na sobotní workshop ke Sběrnému dvoru,“ dodává ještě Starý.

Organizátorem streetartového festivalu s názvem MĚSTO=GALERIE je Woodoo Session - sympozium umělecké tvorby ve veřejném prostoru. U jeho zrodu stál Lukáš Kladívko a tyto tvůrčí happeningy probíhaly od roku 2007 v Poděbradech. Název vznikl díky využívání základního stavebního materiálu – dřeva, které se kombinovalo s vizuálním uměním pocházejícím z graffiti a streetartu. Vyvrcholením poděbradských ročníků byla účast a tvorba emeritního profesora akademického sochaře Kurta Gebauera – českého výtvarníka a vysokoškolského pedagoga. Každoročně se streetartového festivalu zúčastní několik významných autorů z různých koutů České republiky i Evropy (Německo, Francie, Rusko, Rakousko). Sami organizátoři vnímají tento festival jako happening – prostor pro mimořádné shromáždění, setkání autorů i propojení s veřejností, sdílení myšlenek, ovlivňování a vzájemnou INTERAKCI.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…