Lanškroun: Letošní ročník participativního rozpočtu přinese dvě důležité rekonstrukce

24.11.2022 12:09 | Tisková zpráva

V polovině listopadu skončilo hlasování, ve kterém veřejnost rozhodla o projektech, jež město zrealizuje v roce 2023.

Lanškroun: Letošní ročník participativního rozpočtu přinese dvě důležité rekonstrukce
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Občané měli možnost vybírat z 16 projektů, které do hlasování postoupily z původních 26 navržených. Každému návrhu mohli občané udělit kladný hlas s hodnotou +1 bod, záporný hlas s hodnotou -0,5 bodů nebo pro návrh nehlasovat s hodnotou 0 bodů.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17936 lidí

Celkem bylo odevzdáno 392 hlasovacích formulářů, po kontrole dodržení náležitostí hlasovacího formuláře bylo 367 formulářů uznáno za platné, z toho 319 bylo odevzdáno elektronickou formou a 48 fyzicky. Z uvedených čísel vyplývá, že zájem o participativní rozpočet vzrostl, především aktivita obyvatel při hlasování je podstatně vyšší.

Vzhledem k vysokým odhadovaným hodnotám projektů, které získaly nejvyšší počet hlasů, se mezi vítěze zařadily pouze dva projekty. Absolutním vítězem se součtem 238 hlasů se stal projekt s názvem Modernizace sportoviště ul. Českých bratří. Hodnota projektu se odhaduje na 500.000 Kč. Sportoviště se nyní nachází v neudržovaném a zanedbaném stavu a modernizace by bezesporu vedla k lepšímu využití a užitečnosti tohoto místa. Neméně úspěšným návrhem se součtem 214 hlasů je projekt Revitalizace schodů Houští – Na Větru, cílem opravy schodů je dle slov autora především zvýšení bezpečnosti. Hodnota tohoto projektu se odhaduje na 800.000 Kč.

V rozpočtu města je pro participativní rozpočet každý rok vyhrazen 1 milion korun. V případě, že nastane situace, jako tomu je v letošním roce, to znamená, že součet hodnot vítězných projektů přesahuje částku 1 milion korun, může být v pořadí druhý projekt realizován v případě, že volná částka pokryje alespoň 50% nákladů. Zbývající částka musí být dofinancována z jiného závazného ukazatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…