Lanškroun: Park u L’Artu se postupně promění v oázu klidu a relaxace

30.06.2020 11:11

L’Art se stal dominantou části města a dokáže upoutat pozornost snad každého, kdo kolem něj projde a projede. Před námi je nyní oživení přilehlého pozemku.

Lanškroun: Park u L’Artu se postupně promění v oázu klidu a relaxace
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Na řadu přichází výsadba a revitalizace parku, která proběhne v několika etapách, tím dojde k obnovení veřejného prostranství, které by mělo sloužit k relaxaci, setkávání a k trávení volného času.

O projekt parkových úprav se postaral jeden z předních českých zahradních a krajinářských architektů - Ing. Zdenek Sendler. S jeho dílem se lze setkat např. v nedaleké Litomyšli, kde navrhl Klášterní zahrady, nebo v Moravské Třebové, kde byl podle jeho návrhu vysázen Muzejní park. (Pozn. redakce, s architektem Ing. Zdeňkem Sendlerem jsme otiskli rozvor v Městských novinách 12/2018).

Realizace parkových úprav kolem L‘Artu je rozdělena do několika etap. V první etapě bude pozornost věnována především prostoru před Langerovou vilou a kolem parkovišť. V červnu až červenci letošního roku proběhnou terénní úpravy, při nichž bude vytvořen tzv. vsakovací příkop. Aby byl park oddělen od Nádražní ulice, bude v létě vysazen živý plot tvořený z 225 kusů habru obecného. Barevnou kompozici mezi parkovací plochou a živým plotem dotvoří výsadba více než 5 tisíc trvalek a trav (sasanky, zběhovce, kohoutky, šatery apod.) doplněná o 20 175 kusů cibulovin (narcisy, krokusy a okrasné česneky).

Po vegetační době (říjen – listopad) bude možné sázet i stromy. Celkem je k výsadbě navrženo 17 vzrostlých stromů (javory, jírovce, sakury, buk, jerlín) a především 4 platany s obvodem kmene 25-30 cm staré více než 30 let. Park u L’Artu se postupně promění v oázu klidu a relaxace

*Nejvýznamnější dřevinou bude Platan javorolistý, který je výjimečný svou krásou a velikostí. Nejstarší a nejmohutnější platan v České republice roste v zámeckém parku v Bartošovicích na Novojičínsku. Odhadované stáří je mezi 250 – 300 lety. Jeden z nejvzácnějších stromů v Evropě roste více jak 2 000 let na ostrově Kos a je známý jako „Hippokratův platan“.

Cílem projektu je i založení nových travnatých ploch. Důležitý bude nenásilný přechod dlažby a pobytového trávníku přilehlé parkové plochy. K optickému i funkčnímu propojení ploch dojde díky položení žulových krajníků, které vytvoří nenásilné prolnutí parkoviště a vegetace. Na závěr realizace parkových úprav budou vytvořeny zpevněné mlatové plochy a park bude doplněn o prvky městského mobiliáře (lavičky, koše apod.). Realizace parkových úprav byla vysoutěžena firmou Ovocné a okrasné školy Lanškroun, které s nejnižší nabídkovou cenovou uspěla ve výběrovém řízení.

Připomeňte si rozhovor se zahradním architektem Zdeňkem Sendlerem ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…