Lanškroun: Slavnostní otevření vzdělávacího centra AVX

13.10.2018 14:52

9. října se v prostorách společnosti AVX Czech Republic s. r. o. sešli zástupci Pardubického kraje, města Lanškroun a ředitelé středních a základních škol, aby slavnostně zahájili provoz vzdělávacího centra.

Lanškroun: Slavnostní otevření vzdělávacího centra AVX
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Ještě před slavnostním otevřením proběhly v nově vybudovaném odborném pracovišti dva výukové dny studentů Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová.
Společnost AVX Czech Republic s.r.o. je předním výrobcem tantalových kondenzátorů, které se používají ve spotřební elektronice, v automobilovém, leteckém, kosmickém průmyslu a v lékařství.

„Dnešním otevřením vzdělávacího centra předkládáme školám náš další vklad do podpory technického vzdělávání, který navazuje na mnohaletou spolupráci se SOU a SOŠ v Lanškrouně v oblasti rekvalifikací našich zaměstnanců. AVX tímto krokem umožňuje školám zatraktivnit výuku odborných předmětů a nabídnout žákům zajímavou odbornou praxi již během jejich studia. Díky tomu naše společnost potenciálně získá lépe připravené zaměstnance s technickými znalostmi. Těch je na trhu práce nedostatek, ale budou zcela klíčoví v plánované i již probíhající automatizaci a modernizaci výroby AVX v duchu probíhající revoluce nazývané souhrnně Průmysl 4.0. Téma nutné spolupráce mezi soukromým sektorem a školami v posledních letech silně rezonuje. Diskuze probíhá mezi firmami, odbornou veřejností i řediteli škol a my jsme rádi, že se situace začíná postupně měnit k lepšímu. Zájem střední školy VDA v České Třebové o spolupráci s AVX je toho jasným příkladem. Již nyní zaznamenáváme zvýšený zájem škol, a proto hodláme tuto formu spolupráce intenzivně rozvíjet,“ uvedl ředitel společnosti Hynek Stejskal.

Radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek připomněl, že firmy dlouho volají po kvalifikovaných pracovnících. Ocenil, že nečekají na impulz ze strany státu a legislativní změny, a samy implementují prvky duálního vzdělávání. Odborný výcvik je pro studenty nenahraditelnou zkušeností a v Pardubickém kraji si toho byly vědomy 3 soukromé firmy, které umožnily vzdělání studentům na odborných pracovištích se zaměřením na strojírenství, elektrotechniku nebo mechatroniku – Bühler CZ s. r. o. v Žamberku, Isolit-Bravo, spol. s r. o. v Jablonném nad Orlicí a nově nyní i AVX Czech Republic s. r. o. v Lanškrouně. Pardubický kraj tyto kroky vítá a maximálně je podporuje. Věří, že další firmy se inspirují a odborných dílenských pracovišť bude přibývat.

Slavnostního otevření se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Odborné dílenské pracoviště je vhodným prostorem pro výchovně-vzdělávací proces a získání standardních pracovních návyků. Studenti jsou ovlivňováni kulturou pracovního prostředí, výrobní atmosférou a aktivně se podílí na výrobě reálných produktů. Tohoto nelze docílit v prostorách školní dílny.“

Krátce vystoupil i starosta města Radim Vetchý, který přítomným hostům prezentoval aktivity Společenství firem Lanškrounska, jehož členem je právě i společnost AVX Czech Republic s. r. o. „Společenství firem podporuje žáky a studenty napříč širokým vzdělávacím spektrem a to na celém území Lanškrounska. Jedním z prvních společných projektů byla implementace programovatelných počítačů micro:bit do výuky žáků 6. a 7. tříd základních škol. Využití počítačů micro:bit v praktickém životě pak deklarovala společnost AVX Czech Republic s. r. o. na soutěži MICROTELA, kde představila jednoduchý stroj řízený BBC micro:bit schopný měřit a testovat AVX tantalové kondenzátory vyvinutý Úsekem technického vývoje strojů AVX.“

Prostory výukového centra v současné době využívá vyšší odborná a střední škola z České Třebové, ale společnost již vnímá zájem dalších středních škol z okolí. Dlouhodobou vizí AVX je pak dále rozšířit stávající formu spolupráce s univerzitami a vysokými školami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…