Letadla budou za několik hodin opět „termosnímkovat“ Hradec

28.01.2012 10:31

Přesně definované povětrnostní i technické podmínky, za kterých může být provedena třetí část termického snímkování, nastanou v několika příštích hodinách.

Letadla budou za několik hodin opět „termosnímkovat“ Hradec
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V průběhu nedělního či pondělního večera by mělo nad Hradec Králové vzlétnout speciální letadlo s nejmodernější technologií, aby teplotně snímalo Moravské Předměstí. Jedná se o projekt, který je v Česku unikátní a už více než rok zajímá řadu zahraničních odborníků.
 
Termosnímkování identifikuje především termické úniky na střechách domů a budov a mimo jiné upozorní i na průvaly kanalizace, čímž významně pomáhá předcházet haváriím. V topném období se náklady na odstranění středně velké havárie pohybují kolem půl milionu korun.
 
„Projekt termického snímkování města snáze a hlavně včas odhalí slabší místa, která mohou v zimních měsících při případných haváriích způsobit občanům města nečekanou citelnou starost. Náklady na odstranění takovéto včas zjištěné závady jsou značně nižší, než náklady, které musí společnost vynaložit na opravu havárie, která navíc významně omezí dodávky tepla či teplé vody občanům,“ upřesňuje Jiří Seidler, ředitel Tepelného hospodářství Hradec Králové, a.s.
 
Letadla, která lokality snímkují, mohou do vzduchu vzlétnout pouze za přísně vymezených podmínek. Ty mohou, podle předpovědi meteorologů, nastat v nedělních či pondělních večerních hodinách.

Povětrnostní podmínky, které je třeba splnit:

  • Teplota vzduchu co nejnižší, alespoň kolem -5 st. C
  • Sucho bez sněhové pokrývky
  • Eliminace sl. záření (realizace v nočních hodinách)
  • Bezvětří,  vč. eliminace mraků a stínů

Zhruba čtyřicet leteckých přeletů ve výšce 300 m se speciální kamerou postačilo v loňském roce na vytvoření termomapy lokality Pražského Předměstí. Po pořízení snímků se data zpracovávají, spojují a zanášejí do map, kde si je pak mohou občané pohodlně vyhledat.  
 
Více o projektu najdete zde:  http://www.thhk.cz/cs/informace-o-projektu

Videoreportáž k připravovanému snímkování je možné zhlédnout zde:  http://www.hkhit.org/Reportaze/Hradec-Kralove/Hradec-se-chysta-na-dalsi-etapu-tepelneho-snimkova.aspx

Občané či podnikatelé z Pražského Předměstí, Velkého náměstí či Slezského Předměstí už si mohou na webu městské společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., najít, zda a kde jim uniká teplo ze střešních plášťů budov.

Mapa termického snímkování je k nahlédnutí zde: http://mapy.thhk.cz/tms/html/thhk_termo/index.php?client_type=map_html&Project=TMS_THHK_TERMO_HTML

Městská organizace Tepelné hospodářství Hradec Králové je významný dodavatel tepla, který zásobuje zhruba 80 % všech odběratelů z Hradce Králové, mezi nimi zhruba 24 tisíc domácností, školská zařízení i veřejné či soukromé instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…