Liberec: Dny evropského dědictví letos otevřou veřejnosti sedmnáct budov

01.09.2023 13:05 | Tisková zpráva

Dny evropského dědictví (EHD), s garancí statutárního města Liberce, otevírají pro příznivce památek v sobotu 9. září 17 objektů. Letošní ročník cílil výběrem objektů k tématu Talenty a monumenty.

Liberec: Dny evropského dědictví letos otevřou veřejnosti sedmnáct budov
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

EHD jsou významnou kulturní událostí, která posiluje povědomí o našem kulturním dědictví. EHD otevírají veřejnosti mnoho zajímavých památek, budov a prostor, včetně těch, které běžně nejsou přístupné. Otevírají dveře i do soukromých a veřejných budov, do kterých se běžně veřejnost nedostane. EHD také zdůrazňují důležitost zpřístupnění movitého kulturního dědictví.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29578 lidí

Doprovodný program je poskládán převážně z odborných komentovaných prohlídek jednotlivých objektů. Na náměstí Dr. E. Beneše budou během dopoledne ve spolupráci s Technickým muzeem Liberec k vidění historické vozy. Následovat bude historická jízda městem a od 14:00 závod historických bicyklů, motocyklů a automobilů „Okolo Liberecké přehrady“.

Návštěvníci mohou během konání akce využít po městě jízdu historickou tramvají a dopravit se například až do Vratislavic nad Nisou, kde je čeká prohlídka pivovaru Konrád, IGI Vratislavice nebo tradičně Zauhlovačky.

Ve vyčleněných objektech bude probíhat i festival umění ART WEEK LIBEREC, který začíná v sobotu 9. září spolu s EHD, a poté samovolně pokračuje do pátku 15. září. Cílem festivalu je prezentovat a popularizovat současné umění a intervence v Libereckém regionu.

Většina objektů počítá s nutností rezervace přes systém e-vstupenky od 24. 8. do 6. 9. 2023. Všechny vstupenky na NA EHD jsou zdarma, důležitá je pouze jejich rezervace, kvůli kapacitním důvodům. Rezervované vstupenky si návštěvníci musí vyzvednout do 6. září na MIC Liberec. Poté nevyzvednuté rezervace padají a vstupenky budou dostupné opět až v den konání akce, přímo v konkrétních objektech.

V neděli se pak brány památek otevřou v sousední Žitavě.

Kompletní program je k dispozici ZDE, více informací o Art Week Liberec najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

7:04 Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

V pátek bylo otevřeno nově zrekonstruované hřiště v blízkosti kempu Stříbrný rybník. Využívat jej bu…