Liberec: Dopravní podnik zvýší v příštím roce ceny jízdného v MHD

15.12.2012 16:59 | Zprávy

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou zvedne v roce 2013 v průměru o 10 až 15 % cenu jízdného ve vozech městské hromadné dopravy.

Liberec: Dopravní podnik zvýší v příštím roce ceny jízdného v MHD
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Úprava se dotkne všech produktů, tedy například i SMS jízdenky nebo elektronické peněženky. Vedení dopravního podniku tak reaguje na stále se zvyšující náklady na energie a pohonné hmoty, a současně strmě rostoucí DPH. Úpravu cen jízdného schválila na svém zasedání 4. prosince Rada města Liberce, který je většinovým vlastníkem společnosti.

Například za základní papírovou jízdenku, která platí 40 minut, dá příští rok cestující 20 korun místo dosavadních 18 korun. Papírová jízdenka, na niž mohou lidé cestovat po Liberci i Jablonci nad Nisou až 75 minut, bude pak stát 38 korun místo dosavadních 34 korun. Třicetidenní předplatné vyjde místo dosavadních 500 korun na 580 korun, u pravidelných předplatitelů pak měsíční suma bude činit 550 korun. Jak konkrétně vypadají tarify, které budou platit od 1. 1. 2013, si mohou lidé přečíst na internetové adrese dopravního podniku www.dpml.cz.

„Tři roky se jízdné nezdražovalo. Za tu dobu vzrostly enormně náklady, jak ceny pohonných hmot, tak i DPH, které v roce 2008 činilo jen 9%. Za litr nafty v tom roce platil dopravní podnik 19 korun,“ vysvětlil náměstek primátorky pro rozvoj, dopravu a technickou infrastrukturu Lukáš Martin. „Úprava cen jízdného bude vyrovnávat vyšší náklady, které dopravní podnik má. Město není schopno uhradit dopravci vyšší ztrátu než 200 milionů korun ročně,“ dodal.

Úprava cen časových (předplatných) jízdenek, byla naposledy uskutečněna k 1. lednu roku 2008 pro zónu Liberec a k 1. lednu roku2009 pro zónu Jablonec nad Nisou. U jednotlivého jízdného byla sice poslední úprava cen provedena k 1. 1. 2012, ale s tím, že všem uživatelům elektronické peněženky na bezkontaktní čipové kartě (Opuscard) bylo umožněno si zakoupit jízdenku v původní hodnotě.

Jízdenky MHD platné v roce 2012 bude možné použít do 13.1.2013. Neplatné jízdenky bude možné vyměnit až do konce března 2013 v předprodeji MHD nebo v Infocentru na terminálu MHD ve Fügnerově ulici.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…