Liberec: Hasiči z Krásné Studánky loni prohloubili vztahy s německými kolegy

09.02.2015 9:17

Další bohatý rok, nabitý nejen výjezdy k zásahům, ale i kulturními akcemi, soutěžemi v požárním sportu a úpravami zbrojnice, mají za sebou dobrovolní hasiči z Krásné Studánky. Perličkou pak bylo pokračování jejich spolupráce s novým partnerským sborem z německého Berthelsdorfu.

Liberec: Hasiči z Krásné Studánky loni prohloubili vztahy s německými kolegy
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Výjezdová jednotka hasičů z Krásné Studánky patří co do počtu zásahů k těm vytěžovanějším a platilo to i loni, kdy poplach zazněl celkem patnáctkrát. Bleskurychlou akceschopnost dokázali Krásnostudánečtí například při požáru louky, k němuž vyjeli dříve než za pět minut od ohlášení a na místo dorazili ještě před profesionály. „Nejnáročnějším zásahem pak byla pátrací akce v terénu v lokalitě Lidových sadů,“ konstatoval velitel výjezdové jednotky Josef Hazi.

Jednotka při SDH Krásná Studánka má aktuálně 20 členů a technika, kterou používají, loni prošla mnoha úpravami.„Provedli jsme rekonstrukci VEA, doplnili osvětlení LED na cisternovou automobilovou stříkačku a dopravní automobil, a také jsme vylepšili stříkačku Tohatsu. Dopravní automobil se pak dočkal větší opravou karoserie kabiny a pětirychlostní převodovku,“informoval Josef Hazi a doplnil, že opravami loni prošla i zbrojnice. Ta je nyní vymalovaná a má hotové podkroví, kam hasiči dočasně přesunou šatnu, než zbudují novou v přízemí.

Krásnostudánečtí hasiči ale nejsou jen výjezdová jednotka. Členská základna sboru je samozřejmě mnohem širší a čítá i více než dvacet dětí, které se pravidelně účastní hry Plamen. Na sportovním poli byl ale aktivní celý sbor. „V rámci soutěží v požárním sportu jsme se zúčastnili Strážského vršku a Poháru primátora města Liberce. Také jsme si poprvé vyzkoušeli Hasičskou noc pod Ještědem, kde jsme obsadili krásné jedenácté místo a dva členové výjezdové jednotky se znovu zúčastnili prestižního klání TFA,“ uvedl starosta sboru Bohdan Marek.

Hasiči z Krásné Studánky pak loni zdárně ukončili malý projekt příhraniční spolupráce s dobrovolnými kolegy z Berthelsdorfu. „Při návštěvách v Německu jsme provedli ukázku hašení, požární útok v zásahové výstroji a na společenské akci jsme si procvičili znalosti německého jazyka,“ shrnul Bohdan Marek.

Dobrovolní hasiči, kteří si loni v rámci evropského projektu Ziel3 / Cíl 3 nechali zřídit nové webové stránky (www.sdhkrasnastudanka.cz) se také podíleli na spoustě kulturních a společenských akcí, z nichž některé sami pořádali - od pálení čarodějnic a Dne otevřených dveří až po tradiční Hasičské odpoledne pro děti. „Aktivit máme tolik, že ani nejdou vyjmenovat. Mj. jsme také asistovali při lampionovém průvodu v Ruprechticích nebo při závodech na ploché dráze,“ uzavřel starosta sboru Bohdan Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…