Liberec: Město omezilo seče trvalých travních porostů

02.08.2018 19:06

Na základě přetrvávajícího dlouhodobého sucha, omezilo do odvolání statutární město Liberec seče trvalých travních porostů na pozemcích, které jsou ve vlastnictví města.

Liberec: Město omezilo seče trvalých travních porostů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Jak si mohla většina obyvatel města všimnout, dříve zelené travnaté plochy nám během posledního týdne na základě přetrvávajícího sucha zežloutly a i některé stromy se zbavují dříve listí, než je na tuto dobu obvyklé. Souvisí to s převládajícími tropickými teplotami, které nás trápí již několik dní. Proto město přistoupilo k omezení sečí na travnatých plochách, protože zde de facto není co sekat. Jedná se především o plochy v centru Liberce, které jsou teplotně nejvíce postiženy, kdy např. rozpálená silnice, chodníky či dlažba na náměstí vykazuje teplotu až kolem 60 o C. Omezení sečí se tak týká především parků, parkově upravených ploch a jiných ploch urbánní zeleně v centru, které jsou zařazeny do sečí v tzv. první intenzitní třídě.

Dále je seč omezena na trvalých travních porostech v sídlištní zástavbě. Zde jsou travnaté plochy převážně také suché a zeleň omezeně vyrůstá pouze na severních stranách domů, kde je objekty částečně přistíněna. Omezení tak platí i pro tyto plochy v tzv. druhé intenzitní třídě údržby travních porostů.

Smluvní partner města Liberce, Technické služby města Liberce a.s., sice započal sekat třetí kolo sečí na sídlišti, kde letos započalo první kolo, a to v Rochlici (zde sekačky především víc než trávu sbíraly vytáhlé plevele, suché plody, květy a opadané listí), ale z důvodu velké prašnosti a stížnosti tamních obyvatel, byly seče po jednom dni zastaveny. Kosení travních porostů bude tedy nadále probíhat pouze na plochách zařazených do 3. a 4. intenzitní třídy, což jsou plochy tzv. silniční zeleně nebo plochy v extravilánu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…