Liberec: Město uspělo s kasační stížností na postup soudu

12.03.2019 13:59

Nejvyšší správní soud po přezkoumání zrušil usnesení krajského soudu o bezvadnosti návrhu přípravného výboru na konání místního referenda – tedy jeden z rozsudků, který loni v září odsoudil město Liberec ke konání místního referenda ve stejném termínu spolu s komunálními volbami.

Liberec: Město uspělo s kasační stížností na postup soudu
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Tématem konání říjnového veřejného referenda, s pěti otázkami, se liberecký magistrát zabýval ode dne podání návrhu na jeho konání, tedy od 27. července 2018. V ten den doručil přípravný výbor na Magistrát města Liberec návrh na konání místního referenda. Magistrát poté, v zákonné patnáctidenní lhůtě, přezkoumal všech 8652 podpisů.

„K uskutečnění referenda bylo zapotřebí, aby byl návrh podpořen 7 977 oprávněnými osobami. Tedy osobami s trvalým pobytem v Liberci a způsobilostí účastnit se voleb do zastupitelstva obce,“ popisoval tehdy k tématu tajemník libereckého magistrátu Martin Čech.

Úředníci magistrátu v souladu se zákonem o místním referendu pečlivě návrh posoudili a došli k závěru, že mimo dalších vad, kterými návrh trpěl, tak z celkového počtu 8652 odevzdaných podpisů bylo 3183 chybných. „To znamená, že vykazovaly různé vady. U 233 podpisů šlo o duplicitu, dále 56 podpisů nezletilých osob, 550 osob s trvalým pobytem mimo Liberec, jiný trvalý pobyt uvedlo 769 lidí, chybné jméno bylo uvedeno u 275 osob a chybné příjmení u 273, chybné datum narození napsalo 267 podepsaných, 89 podepsaných byli cizinci, 172 nečitelných, 498 osob neexistovalo vůbec a dokonce jeden podpis osoby, která je pět let po smrti,“ vyjmenovával dále tajemník úřadu Martin Čech.

Následovala výzva k odstranění nedostatků návrhu. Přípravný výbor výzvu obdržel 17. srpna 2018. Po dvojím nahlédnutí zmocněnce přípravného výboru do spisu k Referendu byl návrh částečně doplněn. 27. srpna podává přípravný výbor na statutární město Liberec žalobu s tím, že návrh nemá nedostatky. 11. září pak soud vydává usnesení o bezvadnosti návrhu. „Přípravný výbor nedoplnil žádné podpisy. Zmocněnec opravil pouze dvě vady, třetí vadu týkající se podpisů ignoroval. Soud se chybnými podpisy nezabýval a v době, kdy magistrát přezkoumával úplnost návrhu, předčasně rozhodl o bezvadnosti návrhu – tedy že návrh na vypsání referenda je platný“ vysvětluje tajemník magistrátu Martin Čech. Proti tomuto rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem podal Magistrát města Liberec kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně, který dal za pravdu magistrátu a rozsudek krajského soudu zrušil.

„Druhá kasační stížnost, kterou uplatnil magistrát u Nejvyššího správního soudu v Brně, a to na vyhlášení místního referenda krajským soudem, zatím stále trvá a jsme přesvědčeni, že i v tomto nám dá nejvyšší správní soud za pravdu,“ uzavírá tajemník Martin Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…