Liberec: Na radnici besedovali o změnách ve výplatě sociálních dávek

21.04.2012 18:54

Jaké změny ve výplatě sociálních dávek přinesla sociální reforma, se dozvěděli zájemci, kteří přišli ve středu 18. dubna na besedu na libereckou radnici.

Liberec: Na radnici besedovali o změnách ve výplatě sociálních dávek
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Setkání s odborníky připravilo Komunitní středisko Kontakt ve spolupráci se Statutárním městem Liberec, za účasti primátorky Martiny Rosenbergové. Zájem projevily zhruba dvě desítky lidí, zejména senioři.

Sociální reforma, která vešla v platnost 1. ledna letošního roku, přináší celou řadu novinek. Nově žádají lidé o sociální dávku (např. dávky v nezaměstnanosti, dávky státní sociální podpory, dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky osobám zdravotně postiženým, příspěvek na péči) pouze na jednom místě, a sice na úřadu práce.

Účastníci besedy se od Martiny Hendrychové a Evy Chlupáčové z Odboru sociální péče libereckého magistrátu dozvěděli, že v Liberci se mohou obracet se svou žádostí na dvě pracoviště. Dávky státní sociální podpory a dávky pomoci v hmotné nouzi si lidé vyřídí na Úřadu práce v Liberci v ulici Dr. Milady Horákové. Ten dávky také přiznává a vyplácí. Příspěvek na péči a dávky pro zdravotně postižené zase zajišťuje detašované pracoviště úřadu práce, které sídlí v budově Uranu na třídě 1. Máje.

Další letošní novinkou je příspěvek na mobilitu pro osoby zdravotně postižené a důchodce. Tato nová dávka nahrazuje příspěvek na individuální dopravu a příspěvek na provoz motorového vozidla. Zásadní změnou je také navýšení životního minima, to vzrostlo z 3 126 na 3 410 korun, částka existenčního minima se zvedla z 2 020 na 2 200 korun.

Během besedy zaznělo několik dotazů. Často se lidé ptali, zda existuje samostatná dávka na nákladné dietní stravování, například u diabetiků. „Taková však neexistuje. Lze ale u lidí s předepsanou dietou zvýšit příspěvek na živobytí,“ vysvětlila Eva Chlupáčová. Zajímavý byl i dotaz, jak je to s příspěvky na úhradu regulačních poplatků ve zdravotnictví. „Od veškerých regulačních poplatků jsou osvobozeny osoby, které pobírají dávku pomoci v hmotné nouzi,“ odpověděla Chlupáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…