Liberec: Nová silnice do Jablonce se už otevřela řidičům

04.06.2018 10:47

Je kratší, je rychlejší, je pohodlnější a je bezpečnější. Nová silnice spojující Liberec a Jablonec nad Nisou přes Kunratice se od pátečních 14.00 hodin konečně otevřela motoristům.

Liberec: Nová silnice do Jablonce se už otevřela řidičům
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Už časně ráno na ni vyjely autobusy. Úplně hotovo ale ještě není. Do podzimu bude v úseku od křižovatky s Lučanskou ulicí po novou okružní křižovatku v Lukášově omezena rychlost na 50 km/hod kvůli dokončovacím pracím mimo vozovku. Stavba nové silnice o délce 2,5 kilometru stála téměř 300 mil.Kč a trvala přesně 2 roky a 3 měsíce.

„Jménem mnoha Liberečanů děkuji všem, kteří se o to zasloužili. Jak my v Liberci, tak i naši sousedé z Jablonce, jsme si oddechli, protože tahle silnice prostě byla potřeba. Cestování bude ode dneška rychlejší, pohodlnější a bezpečnější," řekl primátor Liberce Tibor Batthyány.

Cílem stavby byla realizace přeložky silnice I/14 s výrazně lepšími směrovými a výškovými parametry než měla původní klikatá komunikace III/29024.

„Dnes zprovozněná přeložka znamená výrazné zkvalitnění dopravního spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Nová komunikace totiž převezme dopravu ze silnice III/29024 a z části i ze stávající I/14. Tím bude umožněno komfortnější spojení nejen Liberce s Jabloncem nad Nisou, ale i oblasti Krkonoš ze severozápadní části republiky,“ okomentoval zprovoznění stavby generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Stávající silnice I/14 i silnice III/29024 jsou vedeny členitým terénem v nevyhovujících směrových i výškových poměrech, v blízkosti obytné zástavby. Komunikace musí navíc zastávat i obslužnou funkci a je na ně tedy připojena řada vjezdů k sousedním nemovitostem, což komfort jízdy a bezpečnost provozu dále snižuje.

Zprovozněná přeložka silnice I/14 zvýší plynulost a bezpečnost silničního provozu vlivem vylepšení směrového i výškového vedení trasy. Realizací stavby se zkrátí průměrná délka cesty i průměrný jízdní čas, poklesne hluková zátěž obyvatel žijících v okolí stávající silnice a rovněž pro imisní situaci v území je stavba velkým přínosem. Vedení trasy mimo zastavěné části obce rovněž minimalizuje kolize s chodci.

Stavba byla spolufinancována v rámci Operačního programu Doprava 2014 - 2020 z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…