Liberec: Příjem žádostí do třetí vlny kotlíkových dotací ukončen

05.06.2021 13:44

V pondělí 31. května 2021 uzavřel Liberecký kraj přijímání nových žádostí o dotaci na výměnu starých kotlů za ekologické zdroje vytápění. V rámci této vlny měl Liberecký kraj k dispozici téměř 210 milionů korun, které od roku 2019 postupně rozdal jednotlivým žadatelům. Další dotace budou poskytovány v návaznosti na případné uvolnění finančních prostředků.

Liberec: Příjem žádostí do třetí vlny kotlíkových dotací ukončen
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„Finanční alokace je v současné chvíli vyčerpaná. Žádosti, které byly přijaty od března tohoto roku, čekají v zásobníku projektů,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Tito žadatelé budou postupně oslovováni k podpisu smlouvy v případě, že se někdo rozhodne projekt nerealizovat, odstoupí od smlouvy či nesplní podmínky programu na proplacení dotace.“

Program Kotlíkové dotace v Libereckém kraji III byl vyhlášen v červenci 2019 s příjmem žádostí od září téhož roku. Na výměnu starých kotlů 1. či 2 emisní třídy za kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle či tepelná čerpadla bylo původně alokováno přes 139 milionů korun, pro velký zájem o kotlíkové dotace se však Ministerstvo životního prostředí rozhodlo částku navýšit o dalších více než 55 milionů korun. Současně s tím mohl Liberecký kraj vyčerpat 15 milionů korun z nevyplacených projektů předchozích vln kotlíkových dotací.

„Liberecký kraj v rámci třetí vlny kotlíkových dotací tedy rozdal téměř 210 milionů korun, zejména na tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle, nicméně zájemců o nové, ekologické zdroje vytápění máme stále dost. Doufám tedy, že kotlíkové dotace třetí vlnou neskončí a že na výměnu starých kotlů budeme moci získat další finanční prostředky v následujících letech a poskytnout je konkrétním žadatelům v území,“ řekl Jiří Ulvr s tím, že mezi Ministerstvem životního prostředí a kraji právě probíhají intenzivní jednání o možném pokračování úspěšného kotlíkového programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …