Liberec: Pro zajištění bezpečného provozu tramvají bude vyměněna 18 let stará výhybka Na Rybníčku

23.08.2013 9:10

Jeden milion korun bude stát oprava tramvajové výhybky v centru města, na Rybníčku. K práci na výměně některých částí tramvajové tratě dojde již tuto sobotu 24. srpna. Pro cestující MHD oprava znamená určitá přepravní omezení.

Liberec: Pro zajištění bezpečného provozu tramvají bude vyměněna 18 let stará výhybka Na Rybníčku
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

V letošním roce je nutné provést náhradu výměnových dílů na odbočné výhybce směrem do vozovny od centra města. Kolejová konstrukce na křižovatce Rybníček pochází z roku 1995 a její stáří je tedy 18 let. Doposud byla prováděna pouze pravidelná obnova kolejových křížů navařováním pro prodloužení životnosti a seřizování táhel výhybkového mechanismu v důsledku opotřebením provozem. V současné době je nutné přikročit k postupné výměně některých částí, u nichž je vlivem každodenního provozu a chemickým ošetřováním komunikací v zimním období, již maximálně možné opotřebení, které je povoleno příslušnými technickými normami. Podle slov ředitele DPMLJ Luboše Wejnara právě povolené maximální tolerance, které nelze překročit z důvodu zajištění bezpečného provozu na tramvajové trati, vyžadují tyto práce provést ještě před nadcházejícím zimním období.

V rámci úspory finančních prostředků dopravního podniku je počítáno pouze s novými výměnovými díly a s výměnou zemního výhybkového systému. Ostatní části výhybky – křížení kolejnic a elektrická ovládací skříň zůstanou původní. Dojde k navaření tohoto křížení a případné výměně 2 ks stykačů. Původní zůstane systém blokování výměn, proti přestavení výhybky pod projíždějícím vozidlem, staršího typu pomocí trolejových kontaktů.

Jedná se tedy pouze o náhradu části výhybky originálními náhradními díly. Dodavatelem systému a součástí je Pražská strojírna,a.s.

Celkové finanční náklady na externí práce a materiál byly vyčísleny na 1 004 200 Kč. Samotné práce v terénu jako jsou výkopové práce, demontáž původních výměn, položení nových výměn, napojení odvodnění, zapojení výhybkového systému a vytápění výměn provedou zaměstnanci dopravního podniku.

Pro cestující MHD tyto nezbytné úpravy k udržení převážně bezpečnosti provozu znamenají určitá omezení.

Meziměstská tramvajová linka č. 5 a č. 11 bude ukončena v terminále MHD Fügnerova ulice. Traťový úsek Fügnerova – Viadukt bude zrušen bez náhrady. Cestující zde mohou přestoupit na jiné linky jedoucí daným směrem. Nástupní zastávka pro směr Vratislavice n/N. a Jablonec n/N. bude umístěna z druhé strany terminálu MHD v bývalé nástupní zastávce (v současné době u novinového stánku ).

Tramvajové spoje linky č. 2 a č.3 budou v úseku Lidové Sady – Rybníček nahrazeny autobusy  - od 04.00 hod do ukončení provozu dané linky MHD.

Vedení společnosti Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. se cestující veřejnosti omlouvá za způsobené komplikace a děkuje za pochopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…