Liberec: Prostor před radnicí zdobí Klíčová socha

12.09.2011 13:24

V pátek 9. září 2011 proběhlo na náměstí Dr. E. Beneše odhalení Klíčové sochy, která vystřídala dřevěné kočičky a která bude prostor před radnicí zdobit až do listopadu letošního roku.

Liberec: Prostor před radnicí zdobí Klíčová socha
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Za Statutární město Liberec se slavnostního aktu zúčastnil náměstek primátorky pro ekonomiku a systémovou integraci, Bc. Jiří Šolc.

Autorem Klíčové sochy je Jiří David, který patří k našim předním umělcům a který u nás i v zahraničí vzbudil velký ohlas díly jako Srdce nad Pražským hradem či Záře nad Rudolfinem. Klíčová socha má podobu slova „Revoluce", je vysoká sedm metrů, váží přes 1 tunu, její podstavec pak 8 tun, je na ní použito přes 85.000 klíčů nejrůznějších tvarů. Její podoba představuje osobní polemiku Jiřího Davida s politickým a společenským vývojem v České republice za uplynulých dvacet let od sametové revoluce. Klíčová socha byla odhalena 9. března 2010 v Praze na náměstí Franze Kafky, zde stála do 26. září 2010. Po nezbytných opravách začala putovat po městech České republiky. Nyní je dočasně umístěna právě v Liberci. Instalaci Klíčové sochy v Liberci zajišťuje obecně prospěšná společnost Spacium.

Více o Liberci ZDE

reklama

autor: liberec.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…