Liberec: Restaurátorské práce na morovém sloupu zahájeny

10.08.2018 11:30

Vzácný barokní morový sloup Panny Marie z dílny Matyáše Bernarda Brauna čekají čtyřměsíční odborné restaurátorské práce.

Liberec: Restaurátorské práce na morovém sloupu zahájeny
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Morový sloup z roku 1717 převzalo letos zjara po dohodě s římskokatolickou církví bezúplatně do svého majetku město a vyčlenilo v rozpočtu na jeho renovaci 1,5 miliónu korun. Restaurátorské práce provede pan Radomil Šolc, který v květnu ve veřejné soutěži zvítězil s nabídkou 649.000,- bez daně.

„Morový sloup byl v minulém století restaurován celkem třikrát – v letech 1908, 1925 a 1972, v posledních 45 letech se na něm ale žádné větší renovační zásahy neprováděly. Podle odborného posudku, který jsme nechali zhotovit v roce 2015, je přitom současný stav pískovcového sloupu nepříznivý, materiál je na mnoha místech hloubkově popraskán, hojně jej pokrývá krusta z exhalací z topenišť i bujná vegetace. Nepříliš kvalitní byly i konzervační prostředky použité při posledním restaurování v 70. letech,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Sloup s postavami sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Šebestiána, sv. Rocha a Pannou Marií na samotné špici byl postaven jako poděkování města za záchranu před morovou ranou, která na Liberec udeřila v roce 1680. Své původní umístění na Sokolovském náměstí ale opustil už v letech 1877 – 1878 a byl přemístěn do zahrady (bývalý hřbitov) barokního Kostela Nalezení sv. Kříže na Malém náměstí.

„V rámci restaurátorských prací bude sejmuta socha sv. Šebestiána, která bude renovována v dílně, stejně tak i zkorodovaná svatozář Panny Marie. Zcela nově bude naopak osazena ztracená svatozář sv. Jana Nepomuckého. Zbývající část sloupu bude restaurována přímo na místě z lešení. Sloup bude šetrně očištěn, chemicky zpevněn, plasticky doplněn umělým pískovcem, barevně upraven a konzervován,“ vysvětlil postup prací náměstek Ivan Langr.

Odborná komise památkářů, historiků, muzejníků a zástupců církve přitom v květnu rozhodla o tom, že po svém restaurování zůstane sloup nadále umístěn v kostelní zahradě. „Došli jsme nakonec po diskuzi k závěru, že v zahradě je sloup umístěn již prakticky stejnou dobu jako na původním Sokolovském náměstí a že nebudeme tuto kontinuitu přerušovat. Naopak chceme v dalších letech ve spolupráci s církví pokračovat v úpravách zahrady ve veřejný prostor, kde si zájemci budou moci prohlédnout nejen sloup, ale i další zdejší významné památky – Kapli Božího hrobu a křížovou cestu. A i ty bychom chtěli postupně restaurovat,“ doplnil náměstek Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…