Liberec: Restaurování tympanonu Liebiegovy hrobky

14.08.2018 13:50

Restaurátorské práce na Liebiegově hrobce v Zahradě vzpomínek pokračují.

Liberec: Restaurování tympanonu Liebiegovy hrobky
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

V roce 2017 bylo odborem ekologie a veřejného prostoru přistoupeno k rekonstrukci a restaurování objektu Liebiegovy hrobky, která se nachází na pozemku p. č. 2255/1, k. ú. Liberec. Jedná se o prostor dnešní tzv. Zahrady vzpomínek, u ul. Budyšínská.

V rámci této akce mělo dojít k obnově celého interiéru hrobky, ovšem v průběhu zásahu bylo tehdejším zhotovitelem deklarováno, že není možné přistoupit k restaurování zdobné štítové nástavby hrobky – tympanonu, jelikož rozsah poškození je větší, než se předpokládalo. Firma provádějící práce tvrdila, že není možné provádět záchranu tohoto prvku na místě - in situ, kdy by po konsolidaci tympanonu došlo k zajištění trhlin k celku injektáží a skrytými táhly a došlo by i o restaurování hloubkové koroze kamenného materiálu, jak bylo původně navrhováno. Místo toho firma doporučila pro objednatele řešení, které by znamenalo rozebrání celého tympanonu a následnou výrobu jeho kopie, případně zhotovení výdusku, což by však neslo jednak významné vícenáklady v desítkách procent oproti rozpočtu projektu, a navíc se s tímto postupem neztotožnili ani zástupci Národního památkového ústavu, neboť se jednalo o postup, který nebyl v souladu se zájmy památkové péče.

Na základě tohoto bylo se zhotovitelem dohodnuto pouze dočasné zajištění tympanonu, přičemž firma přistoupila k částečnému rozebrání tympanonu a přesunu asi 9 kusů - fragmentů z prostoru hrobky.

Následně byl osloven restaurátor, který zpracovával restaurátorský záměr na Liebiegovu hrobku, v němž dříve popisoval technologii záchrany tympanonu, aniž by muselo dojít k jeho transportu, naopak od začátku navrhoval celý prvek restaurovat na místě, s co největším zachováním původní hmoty. Tento postup byl k této památce ohleduplnější a navíc výrazně levnější.

Kombinace konzervačního přístupu s obnovou funkčnosti

Proces opravy a zvolené postupy původním zhotovitelem byl novým restaurátorem shledán jako naprosto zbytečný, nelogický, který nerespektoval zájmy samotné památky a cílil spíše na umělé navýšení rozpočtu celé akce. To však objednatel odmítl akceptovat.

V roce 2018 tak byly zahájeny práce na obnově tympanonu. Cílem restaurování značně poškozené a cenné části architektury byla záchrana tympanonu, který byl poškozen pokročilou korozí původního kamenného materiálu. Dále bylo žádoucí a dle výchozí situace v souladu s autenticitou i možné, obnovit z větší části původní vzhled a funkčnost všech konstrukcí a zajistit jej proti dalšímu chátrání. Při získání maxima historických informací byla během zásahu, i při konečné prezentaci, respektována autentická hmotná podstata památky.

Bylo dokončeno očištění a biosanace stávajícího tympanonu a všech fragmentů. Dále proběhlo slepení jednotlivých fragmentů do požadovaného původního tvaru. Pokud drobné tvarosloví chybělo, tak rekonstrukce chybějících částí byla prováděna, dle doložitelných vzorů v umělém kameni, u architektonických prvků a dekoru plně akceptovala původní tvarosloví. Poslepované části originálu byly pak osazeny na své místo a dodatečně zajištěny a ukotveny příčně zapuštěnými skrytými táhly. Konečné estetické vyznění bylo dosaženo citlivou plastickou a barevnou lazurní a lokální retuší. Při výsledné prezentaci byla akceptována převládající barevnost povrchů, s aplikací lokální lazurní retuše. Základní koncepce opravy je tedy kombinací konzervačního přístupu s obnovou funkčnosti historické památky.

Restaurátorské práce proběhly v souladu s ustanoveními vydaného závazného stanoviska a byly průběžně konzultovány na kontrolních dnech za účasti zástupců objednatele a odborných garantů památkové péče. Veškeré postupy byly dokumentovány a zapracovány do závěrečné restaurátorské zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…