Liberec: Schránka ukrývala vlastenecký vzkaz a jednu minci

05.06.2018 13:46

Už známe obsah skleněné schránky z roku 1946, kterou objevili archeologové minulý týden pod torzem Stromu svobody v parku u libereckého zámku.

Liberec: Schránka ukrývala vlastenecký vzkaz a jednu minci
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Lípo česká, lípo slovanská
vzrůstej zdárně.
Nechť srdce Tvých listů ševelí vánkem slovanské síly. Zapušť hluboko kořeny do země drahé, země české. Hlásej na věčné časy slávu nové epochy slovanských národů!
Tato pamětní lípa byla zasazena 18. V. 1946 v den prvého výročí znovupřevzetí ředitelství stát. lesů a statků v Liberci českými zaměstnanci po více jak šestileté okupaci naší drahé vlasti německými okupanty.
V Liberci, dne 18. května 1946.

Tento text spolu s asi padesáti podpisy tehdejších zástupců osvobozeného města a jednou dobovou korunovou mincí ukrývala skleněná schránka, která ležela téměř 72 let pod pařezem dávno pokáceného Stromu svobody. Neporušenou schránku v pondělí 4. června odborně otevřeli pracovníci Severočeského muzea v Liberci.

Zásluhu na objevu má dnes 84letá paní Jaroslava Chotěnovská, která tehdy sázení stromu přihlížela a s tajemstvím se svěřila náměstkovi primátora Ivanu Langrovi. Patrně je jedinou svědkyní, která o uložení schránky dodnes věděla.

„Listina nyní půjde ještě na další zkoumání, následně na skenování a poté k archivnímu uložení. Podle archeologů je pravděpodobnost takového nálezu v jednotkách procent," uvedl náměstek Ivan Langr.

Poblíž místa nechá radnice letos u příležitosti 100. výročí vzniku Československa vysadit nový Strom svobody. „I pod něj vložíme schránku, tentokrát se současnými dokumenty a poselstvím," prozradil Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…