Liberec: Severočeské muzeum představuje restaurované klenoty ze sbírek

18.07.2019 8:33

Restaurování vybraných předmětů ze sbírek libereckého Severočeského muzea trvá již od loňska v rámci přípravy nových muzejních expozic. Z mnoha stovek či spíše tisíců cenných artefaktů, které se návštěvníkům představí, už nyní muzeum přestavuje několik z nich. Ty prošly nebo postupně prochází náročnou opravou v rukách specializovaných restaurátorů.

Liberec: Severočeské muzeum představuje restaurované klenoty ze sbírek
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Severočeské muzeum bude otevřené na podzim příštího roku. Součástí druhé etapy rekonstrukce nejsou jen stavební úpravy částí interiéru, ale i vybudování nových expozic a restaurování vybraných sbírkových předmětů, kterých má muzeum statisíce. Od drobných až po velké kusy, například nábytek či sochařská díla,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Roku 1884 získalo Severočeské muzeum za 450 zlatých — částku, která se rovnala ročnímu platu dobře situovaného rakousko-uherského úředníka — od starožitníka A. Hartla z Lipska mimořádně zdobenou truhlu z období renesance.

Výjevy na vnějších stěnách i uvnitř luxusní truhly, určené původně k ukládání šatstva, hovoří i po staletích jasnou řečí: slavnostní a milostné scény s postavami mužů a žen měly potěšit dnes již neznámé, avšak vysoce postavené novomanžele a posílit jejich čerstvě uzavřený svazek.

Novomanželský dar se po staletích změnil v muzejní exponát, který byl v nedávné minulosti bohužel značně poškozen především dlouhodobým výstavním užíváním v nevhodných podmínkách.

Změny vlhkosti vzduchu či působení ultrafialového záření v bývalé expozici uměleckých řemesel vykonaly dílo zkázy. Dřevěné části truhly byly zdeformované a degradovaná povrchová úprava truhly vůbec neodpovídala originálu.

Na restaurování sbírkových předmětů postupně probíhala výběrová řízení a část předmětů restauruje Ateliér Bárta v Hořicích v Podkrkonoší. Z velké části již v ateliéru vzácné truhle navrátil původní podobu, a to do nejmenších detailů.

„Třešničkou na dortu je třeba nově vyrobený klíč v dobových stylových formách, protože ten původní se nedochoval. Návštěvník nové expozice uměleckých řemesel se tak může těšit na dříve skrytou, nyní však nově odhalenou krásu, která byla původně určena pouze očím urozených novomanželů v dobách renesance,“ řekl Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…