Liberec: Vedení města se vydalo za občany Hanychova

30.01.2019 9:17

Komunální služby nebo otázka řešení rekonstrukce bazénu - to byla nejčastější témata dotazů na prvním setkání vedení statutárního města Liberec s občany, tentokrát s občany Hanychova.

Liberec: Vedení města se vydalo za občany Hanychova
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Vlastní diskuzi předcházela návštěva Základní školy Ještědská a provozovatele Sportovního areálu Ještěd, kde primátor Jaroslav Zámečník s náměstky Jiřím Němečkem, Zbyňkem Karbanem, Jiřím Šolcem a radním Petrem Židkem zahájili provoz dětského skokanského minimůstku.

Základní škola Ještědská

Škola na Ještědské je druhá největší v Liberci, historicky zaměřená na zimní sporty, ale má řadu úspěšných týmů napříč odvětvími. Paradoxně její sportovní vybavení není příliš v dobré kondici včetně venkovního sportoviště. Náročná je také údržba vlastního letitého objektu školy, kde je třeba řešit zateplení, odpadní vodu, výměnu oken a podobně. Vedení školy na řešení provozních problémů úspěšně spolupracuje s městem. Ředitel Lukáš Houda s celkovou situací seznámil primátora a jeho náměstky. Nejpalčivější otázkou je chybějící druhá tělocvična.

Téma bazénu, respektive náhradní možnosti plavání během uzavření Bazénu Liberec v příštím roce bylo na pořadu dne i ve sborovně základní školy. Na Ještědské je jeden ze školních bazénů, který by se dal eventuálně využít při povinném plaveckém výcviku dětí z jiných škol. „V současné době máme 670 žáků, což je téměř plná kapacita naší školy, a jedním z problémů, s nímž se neustále potýkáme, je nedostatek krytých sportovišť. Škola disponuje jen jednou tělocvičnou, kterou musíme dělit plentou, abychom byli schopní odučit hodiny tělesné výchovy. V tom nám významně pomáhá náš bazén, protože umožňuje dokrýt hodiny tělocviku. Co se nestihne v tělocvičně, doženeme v bazénu,” vysvětluje Lukáš Houda.

Bazén na Ještědské je malý, necelých 13 metrů dlouhý, a jeho potencionální otevření pro veřejnost je nereálné. Problém je dle ředitele i v poskytnutí volných hodin jiným školám, protože kapacita bazénu je už nyní plná. I tento bazén potřebuje provozní opravy ve výši cca 1 milion korun. Podle primátora by na ně mohly být uvolněny prostředky v rozpočtu města na rok 2020.

Kapacitní problém by mohla částečně vyřešit stavba nové tělocvičny s rozpočtem cca 10 milionů korun a vznikl i plán komplexní obnovy sportovišť základní školy za cca 100 milionů korun. „Ale i samotná tělocvična by nám pomohla, uvolnily by se tak částečně kapacity bazénu,” dodává ředitel školy. „Je dobře, že škola má připravenou studii nového sportoviště. Jakmile bude k dispozici vhodný dotační titul, je možné o něj usilovat a nebude třeba čekat na zpracování. Město bohužel nemá tolik prostředků, ale eventualita stavby samotné tělocvičny úplně vyloučena není. Na Základní škole Ještědská musíme nyní především řešit nutné opravy oken, výměny radiátorů a podobně,” uvedl primátor Zámečník. Připomněl také současné velké investice do škol, například rekonstrukci ZŠ 5. května za 100 milionů korun. Náměstek Jiří Šolc dodal, že je v plánu rozšíření parkovacích míst před školou.

Vedení města po prohlídce školy dorazilo do Ski areálu Ještěd, kde společně uvedli do provozu dětský skokanský můstek. Zpráva zde.

Setkání s občany

Před podvečerním setkání s občany se vedení města seznámilo s hasičskou zbrojnicí Sboru dobrovolných hasičů Horní Hanychov. Starostka sboru Andrea Šmídová spolu s velitelem jednotky Tomášem Strackem provedli návštěvu zázemím hasičárny, obhlédli techniku a promluvili o činnosti sboru.

Zájem Hanychováků na setkání s vedením statutárního města Liberce byl velký. Zasedací místnost hasičů byla plná k prasknutí. Primátor představil členy vedení města a zajímal se o problémy občanů. Úkoly vzešlé z debaty zaznamenával předseda Osadní výboru Horní Hanychov Martin Dušek.

„Naše priorita je udržovat a obnovovat současný majetek města, který je velmi zanedbán. Je to vidět hlavně na komunikacích a také na příklad na základních školách. V pořizování majetku nového chceme být obezřetní. Pokud se podíváme do rozpočtu, tak největší částku do oprav, zhruba půl miliardy korun, za poslední čtyři roky plánujeme právě na letošní rok. Setkali jsem se s vámi proto, abychom slyšeli, co vás trápí,” uvedl debatu s občany primátor Jaroslav Zámečník.

„Dlouhodobé zanedbání komunikací je vidět a není v ničích silách to okamžitě napravit, ale zároveň máme priority, které jsou ve vaší čtvrti napřeny směrem ke Strakonické a Irkutské ulice. V dlouhodobějším horizontu nás čeká oprava tramvajové tratě. Před dvaceti lety si na rekonstrukci kolejí město vzalo půjčku, kterou ještě splácíme, a už jsme opět v situaci, že životnost trati je na hraně. Velkým úkolem je ovšem dokončení nového územního plánu, který umožní rozvoj všech čtvrtí v Liberci,” řekl náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc.

Občané nejvíce řešili právě komunikace. Ulice, které vznikly před 15–20 lety (Tálínská, Písecká Březnická) nemají dořešený technický stav a majetkoprávní vztahy, kdy je nebylo možné ze strany města převzít do majetku. Soukromý developer před lety ulice nedokončil - chybí veřejné osvětlení, dešťová kanalizace, město zde neodklízí sníh a podobně, - nebo je odmítá předat městu.  „O těchto problémech víme, ale bohužel tyto ulice dnes nemůžeme převzít. Buď protože chybí kanalizace nebo kvůli neochotě soukromého majitele pozemků, který vlastní komunikaci Tálínská. Nechce totiž městu předat související parkovací stání, které jsou součástí podle legislativy. Rád by je prodal, ale město může převzít ulici jen jako celek,” vysvětlil Jiří Šolc.

Vedle uvedených problémů věc komplikuje i současná smlouva se společností Eltodo, která spravuje veřejné osvětlení a je složité jim do správy přidat další ulice. „Podle nás je smlouva s Eltodem nevýhodná, ale v současné chvíli nemá smysl jí řešit, protože končí v roce 2021. Pak bude situace jiná, do správy převezmou osvětlení například technické služby a bude možné řešit i převzetí veřejného osvětlení například v Písecké ulici,” dodal Jaroslav Zámečník.

Hanychovští se zajímali též o investice do Základní školy Ještědská a v souvislosti s tamním malým bazénem o budoucnost deset let uzavřeného školního bazénu ve Františkově, a vůbec o situaci, která vznikne po odstávce Bazénu Liberec kvůli rekonstrukci. „Rekonstrukce plaveckého bazénu je největší akce, která nás nyní čeká. Bazén ve Švermově ulici na Františkově je v tak špatném stavu, že by se jednalo de facto o novou bazénovou stavbu. Navíc by nám oprava Františkova v době výluky velkého bazénu nepomohla, obě stavby by probíhaly zároveň. V neposlední řadě je to také bohužel mimo možnosti rozpočtu města. Uvedení bazénu ve  Švermově ulici do provozu předpokládá náklady 60 až 80 milionů korun, které město nyní nemá,” vysvětlil statutární náměstek primátora pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu Jiří Němeček.

Setkávání vedení statutárního města Liberec s obyvateli jednotlivých čtvrtí bude pokračovat. Každý měsíc se primátor s náměstky vydá za lidmi, aby vyslyšel jejich starosti. „Osobně se sejít s občany, získat od nich zpětnou vazbu, je pro nás mimořádně důležité. Můžeme si myslet, co vše je pro občany důležité, ale jen oni sami ví nejlépe, s čím se denně musí potýkat,” dodal Jaroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…