Liberec: Zoo už vybírá jména pro pár bílých tygrů

16.05.2016 18:51

Dne 30. dubna liberecká zoo uzavřela sbírání návrhů jmen pro mláďata bílých tygrů narozená před třemi měsíci. Sešlo se jich téměř 2100 a zájem veřejnosti překročil všechna očekávání. Před týdnem se výběr zúžil na počet 20 mužských a 20 ženských jmen. Tento počet následně ošetřovatelé šelem dále zredukovali na tři pro každé pohlaví. Z této šestice nyní vybírá vedení ZOO Liberec finální dvě jména a veřejnost i média je poprvé uslyší u příležitosti křtin tygřat – již tuto sobotu 21. 5. 2016.

Liberec: Zoo už vybírá jména pro pár bílých tygrů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

O tom, že byl výběr jmen velmi obtížný jistě není pochyb. Co člověk, to jiný názor, jiné představy, odlišný vkus. Návrhy zaslané veřejností se daly rozdělit do 3 základních skupin.

Tou první byla jména česká, domácká, mnohdy značně zdrobnělá a mazlivá – nechyběla mezi nimi např. Snížek, Vločka, Proužek, Čárka, Karel, Sněhurka, Popelka apod. Taková ale zoo použít nechtěla, protože jméno by mělo být použitelné mezinárodně. Je totiž velmi pravděpodobné, že tygři v dospělosti opustí území naší vlasti.

Další, nebývale velké množství jmen se neslo na vlně mistrovské hokejové euforie a libereckého patriotismu, které byly ve dnech ankety na vrcholu. Seznam proto obsahoval bezpočet jmen znějících třeba takto: Pukýnek, Pukynka, Líba, Liber, Aréna, Bako, Titul, Liga, Mistr, Lašák, Hokejka, Hokee atd.

Mláďata mají za sebou očkování a prohlídku

Největší procento jmen však mělo vztah či původem připadalo k Asii, resp. Indii, což je oblast, kde byl první bílý tygr v padesátých letech minulého století prvně odchycen. Dostala se nám i pojmenování původem nepálská, tibetská a čínská. Nechyběla tedy jména jako např. Surraya, Desh, Samawi, Kalki, Ganga apod. Právě z balíku těchto jmen vzejdou dvě vítězná.

V pondělí 16. 5. 2016 ráno tygřata rovněž prodělala první velkou zdravotní prohlídku. Veterinář ZOO Liberec MVDr. Jurek mláďata poprvé osobně detailně prohlédl, zvážil a tygřata neušla ani injekcím. Ty obsahovaly vakcíny proti nemocem a preventivní dávky vitamínů. Na závěr byl tygřatům implantován do kůže i čip důležitý pro jejich identifikaci v dalším chovu. Definitivně bylo potvrzeno pohlaví tygřího páru a vážením se zjistily hodnoty 7,70 kg u samičky a 7,60 kg u samce. Stav obou tygřat je ze zdravotního hlediska velmi dobrý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…