Liberec a Jablonec jako jedno území

09.03.2021 10:05

V pátek udělilo Ministerstvo vnitra výjimku z omezeného pohybu obyvatelům Vratislavic nad Nisou a Proseče nad Nisou na základě žádostí jabloneckého primátora Jiřího Čeřovského i jeho libereckého partnera, primátora Jaroslava Zámečníka. Vzhledem k opakovaným žádostem občanů dnes primátor Čeřovský poslal ministru Hamáčkovi žádost druhou.

Liberec a Jablonec jako jedno území
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Na základě opakovaných podnětů občanů a po projednání s primátorem statutárního města Liberec Jaroslavem Zámečníkem se na ministra vnitra opětovně obracím se žádostí o vyřešení situace, která vznikla na území statutárních měst Jablonec nad Nisou a Liberec na základě nařízení Vlády České republiky z 26. února 2021 o omezení pohybu obyvatel,“ vysvětluje primátor Jiří Čeřovský s tím, že udělená výjimka z opatření vyřešila jen nejabsurdnější situaci na území Vratislavic nad Nisou a Proseče nad Nisou.

„Rád bych zopakoval žádost, vznesenou mým předchozím dopisem a podpořenou dopisem primátora Liberce ze dne 3. března 2021, aby bylo na obě geograficky, ekonomiky i sociálně propojená města v rámci opatření nahlíženo jako na jedno území, přestože je rozděleno do dvou okresů. Naším požadavkem není, aby mohlo docházet k cestování obyvatel obou měst po území obou celých okresů, ale toliko, aby pro obyvatele Jablonce nad Nisou i Liberce byl režim rezidentů uznáván i na území druhého města. Máme za to, že takovýto režim nejen usnadní život v okrajových částech obou měst, kde jsou často obyvatelé zvyklí řešit svoje každodenní záležitosti, jako je návštěva lékaře, nákupy apod., na území druhého města, ale taktéž odlehčí administrativě a kontrolám při značném rozsahu cestování obyvatel obou měst do zaměstnání v rámci souměstí,“ píše Čeřovský v žádosti adresované ministru vnitra Janu Hamáčkovi.

K nové žádosti se oba primátoři rozhodli proto, že pohyb pracovní síly a mobilita obyvatel z důvodu výjimek z opatření je mezi oběma městy tak značná, že průstupnost, které chce opatření zamezit, prakticky stále existuje. „Ve spolupráci s policejními složkami řešíme řadu problémů spočívajících v nekázni obyvatel v době pandemie, například ve srocování mládeže na rekreačních místech. Cítíme proto, že i uvolnění zdrojů a prostředků policejních sborů z kontrol mobility rezidentů obou měst by mohlo situaci napomoci tam, kde je to z našeho pohledu důležité,“ uzavírá svou žádost primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Jiří Čeřovský.  

První žádost o udělení výjimky zaslal jablonecký primátor Jiří Čeřovský v úterý 2. března, jen o den později požádal o výjimku z omezení pohybu a pobytu liberecký primátor Jaroslav Zámečník. Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček v pátek 5. března udělil výjimku z nařízení o omezeném pohybu osob přes hranice okresu jabloneckého a libereckého osobám s trvalým bydlištěm v městské části Liberec-Vratislavice nad Nisou a v městské části Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…