Liberec má nový parkovací dům

17.01.2024 13:05 | Tisková zpráva

Liberečané i návštěvníci města získali stovku nových míst k parkování, další budou následovat.

Liberec má nový parkovací dům
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Zbrusu nové a cenově dostupné parkování najdete od 2. ledna v dolním centru vedle budovy úřadu Libereckého kraje. Je to skvělá zpráva pro občany města i jeho návštěvníky. V následujících 7 bodech vysvětlím proč,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník a pokračuje ve výčtu:

Nová parkovací místa
V první řadě kvůli navýšení počtu parkovacím míst v lokalitě, kde jich máme dlouhodobě nedostatek. Otevřením nového domu P + R krajského úřadu se v okolí uvolní téměř desítky míst, která motoristé zabírali v této části města.

Brzy bude i Náplavka
Nový dům s kapacitou 100 nových míst pro veřejnost jen začátek v dlouhodobě chystané kultivaci veřejného prostoru v dolním centru města. Už jste slyšeli o projektu Náplavka? Pokud ne, doporučuji. Za mě je to další trhák, na který budou Liberečané pyšní. Otevření parkovacího domu je jakýsi předvoj toho, co nás zde v následujících měsících čeká.

Dostupnější služby
Dostupnější služby a v centru města. Výstavbou nového parkovacího domu P + R se pro spoustu občanů zjednodušil přístup do centra, což velmi oceňují například všichni, kteří sem potřebují dovézt například svou babičku, dědečka, nebo kohokoliv se zdravotním omezením.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14419 lidí

Chceme i další domy
Nové parkování v sousedství krajského úřadu jsou jen začátek. V budoucnu totiž počítáme s výstavbou dalších parkovacích domů a parkovišť právě ve formátu P + R. Jedno by mělo vyrůst například v Pastýřské ulici, které se stane součástí městského okruhu. S novým P + R domem počítáme i naproti budově současné Aviceny (u ZUŠ) na Sokolovském (dříve novoměstském) náměstí. Pokud z něj nechceme mít jedno obří parkoviště, je třeba ho kultivovat a najít způsob, jak korigovat právě vysoký počet aut, která tam už nyní parkují.
Další P + R parkování pak bude do budoucna v prostoru stávajícího autobusového nádraží. Konkrétně v jeho horní části. Počítá se s ním v souvislosti s chystanou proměnou budoucího vlakového nádraží. Vzniknout by tam mělo až 700 parkovacích míst!

Méně aut v památkové zóně
Snažíme se minimalizovat počet aut v historickém centru a hlavně městské památkové zóně. A dostávat je na městský okruh. Pak ale nemáme jiné řešení, než stavět parkovací plochy a domy, ať už s označením P + R či bez něj. Mimochodem, další podobný dům chystáme i ve Fibichově ulici. Každá taková plocha nám přitom pomůže zmírnit a regulovat divoké parkování. Do centra budou ale vždy zajíždět auta pro zásobování a rezidenti. Představa, že tam jednou nevjede vůbec nikdo, je holá utopie.

Parkovací dům ve Vesci?
Představa, že Liberecký kraj nebo město postaví parkoviště P + R například někde v Pilínkově, Vesci nebo v Machníně, je poněkud chybná. Proč? No protože v takovém případě si buďte jistí, že konkrétně v těchto lokalitách, by náklady na 1 den parkování a dopravu do centra a zpět vyšly odhadem až na 300 korun. Oproti částce 60,- korun, kterou dnes zaplatíte právě za odstavení svého auta na celý den v novém parkovacím domu u krajského úřadu, je to dost rozdíl, co myslíte? Tato částka je navíc cca o 200 korun nižší, než kolik zaplatíte ve všední den za osmihodinové parkování v komerčním parkovacím domu v obchodním centru Forum.

Ušetřené peníze půjdou na další projekty
Těch 100 parkovacích míst, které jsme otevřením krajského parkovacího domu získali, vyšlo zhruba na 100 milionů korun. Díky dotaci ale kraj dostane zhruba 84 milionů zpět. Že to nějakou dobu potrvá? Ovšem, ale už nyní se díky tomu povedlo uspořit desítky milionů, které může úřad použít na některý z mnoha dalších projektů, které v roce 2025, a dalším období chystá.

„Ať mi zkrátka kritici nových parkovacích míst v centru Liberce odpustí. Ale já křičím: Sláva a hurá! Díky za další normální a cenově dostupné parkování pro lidi a rozvoj města, který s ním souvisí,“ uzavírá liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…