Liberec podpoří nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru

15.02.2013 12:10

Liberečané mohou svým podpisem pod peticí ve vestibulu historické radnice podpořit nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru.

Liberec podpoří nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

K iniciativě studentů Gymnázia Open Gate se tak nyní připojuje i Statutární město Liberec.

Sir Nicholas Winton zachránil v roce 1939 v tehdejším Československu 669 převážně židovských dětí před deportací do nacistických koncentračních táborů. Smyslem současné petiční akce je nejen nasbírat co největší počet podpisů, ale také šířit povědomí o příběhu muže, který o svém šlechetném činu takřka celý život mlčel.

Vyjádřit podporu siru Nicholasi Wintonovi mohou svým podpisem občané Liberce v úředních hodinách od čtvrtka 14. února také ve vestibulu historické budovy radnice. Nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru už oficiálně podala předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miroslava Němcová. Organizátoři petice jsou přesvědčení o tom, že posbírání co největšího množství hlasů může ovlivnit samotné udělení Nobelovy ceny míru.

„Je mi milé, že za touto snahou ocenit výjimečného člověka, jakým je sir Nicholas Winton, stojí studenti, a že neváhají pro ni obětovat mnoho ze svého volného času, aby jí zajistili podporu,“ řekla primátorka města Martina Rosenbergová. „Příběh mladičkého Angličana Wintona je poměrně dobře znám mimo jiné také díky výjimečnému dokumentu Síla lidskosti režiséra Matěje Mináče. Dodnes sir Winton udivuje svou skromností, když mnoho let o svém hrdinském činu nikomu neřekl. Přijďte podpořit iniciativu studentů svým podpisem, a dát tak současně najevo, že si vážíte nejen činu Nicholase Wintona, ale také aktivity mladých lidí, která není dnes běžná,“ vyzvala Liberečany k podpoře petiční akce primátorka.

První Kindertransport byl z Prahy vypraven 14. března 1939 s pouhými dvaceti dětmi. Úplně poslední vlak s 250 dětmi vyjel 1. září 1939, ale byl zastaven a poslán zpět, protože ve stejný den vypukla druhá světová válka. Z těchto dětí nepřežilo holocaust ani jedno.

O transportech ohrožených dětí z Prahy do Londýna se svět dozvěděl až v roce 1988, kdy žena Nicholase Wintona Greta nalezla seznamy dětí a příslušné dokumenty na půdě v domě, kde Wintonovi bydleli. „Jen jsem viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co jsem mohl, abych pomohl,“ řekl o záchraně 669 dětí před lety sir Nicholas Winton.

V roce 1998 vyznamenal Nicholase Wintona řádem T. G. Masaryka na Pražském hradě prezident České republiky Václav Havel. V roce 2002 byl Winton v rodné Británii povýšen anglickou královnou do šlechtického stavu. Na Nobelovu cenu míru byl už navržen celkem dvakrát, poprvé roku 2008 a podruhé roku 2011.

Organizátoři petice dosud nasbírali na podporu sira Nicholase Wintona přes 20 tisíc podpisů, z toho kolem 15 tisíc v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…