Liberec představuje novou studii pro rezidentní parkování

25.08.2022 13:57 | Tisková zpráva

Téměř 40 % nových parkovacích míst pro rezidenty může na některých sídlištích získat město Liberec. Vyplývá to z pilotní studie, kterou ve spolupráci s Kanceláří architektury města (KAM) Liberce zpracovala na základě zadání společnost NDCon.

Liberec představuje novou studii pro rezidentní parkování
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Studii už schválili radní města. Zatím nabízí posouzení prvních pěti sídlišť s tím, že další budou následovat. Dokument se má stát i důležitým podkladem pro budoucí revitalizace všech libereckých sídlišť.

„Preferencí bylo využít městské pozemky a mít co nejnižší stavební náklady. Pečlivým průzkumem prostředí jsme došli k metodě, jak doplnit do sevřených a omezených prostorů další stání, a to levně a při respektu k zeleni a ke všem možným subjektivním potřebám či požadavkům místních obyvatel. Jsou místa, kde to je výsledek skvělý, jinde se řešení hledalo složitěji a s využitím soukromých pozemků či regulací parkování,“ říká dopravní specialista Ing. Jan Kašík, technický ředitel společnosti NDCon, která na základě zadání pilotní projekt zpracovala.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí

Zajímavostí je, že nové řešení vzešlo z podnětů občanů, přičemž výsledkem této spolupráce je mimo jiné například to, že na zmíněných 5 sídlištích je díky tomu reálné získat zhruba o 1/3 více parkovacích míst, než jich je doposud. A to bez výraznějších finančních nákladů.

„Pro zadání odborné studie jsem se rozhodl poté, co dosavadní pokusy o řešení parkování na sídlištích nepřinesly takové výsledky, jaké jsem očekával. Proto jsem pověřil KAM jako naše koncepční pracoviště, aby ve spolupráci s dopravními specialisty a obyvateli konkrétních sídlišť, hledali možnosti, jak si s tímto roky neřešeným problémem poradit. Jsem rád, že po zhruba půl roce intenzivní práce máme k dispozici pilotní studii, která se stane podkladem pro významné navýšení rezidentních parkovacích míst na těchto sídlištích,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Pilotní projekt vznikl zatím pro prvních pět lokalit, kde je nyní celkem k dispozici cca 1200 parkovacích míst, přičemž díky zmíněné studii u těchto pěti sídlišť může dojít k navýšení zhruba o dalších 450 míst, tedy o třetinu.

„Zjistili jsme, že neexistuje univerzální recept, jak rezidentní parkování na sídlištích vyřešit. Každou lokalitu je třeba vždy detailně poznat. A to v úzké spolupráci s tamními obyvateli, kteří v lokalitě žijí a znají ji do posledního detailu. Teprve potom dává smysl navrhnout optimální řešení tak, aby se povedlo skutečně najít dostatek parkovacích míst navíc, a zároveň tím nezabrat kvalitní a důležitý veřejný prostor jako zeleň, parkové plochy a odpočinkové zóny. Současně tím můžeme významně omezit nelegální parking,“ říká vedoucí KAM Jiří Janďourek.

V nejbližší době má KAM za úkol nechat vypracovat projektovou dokumentaci na prvních pět sídlišť. Následně může začít postupná proměna prvních rezidentních ploch pro obyvatele a dojde k navýšení parkovacích kapacit. S prvními úpravami se počítá už v roce 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…