Liberec se zapojí do projektu VIA SACRA a stane se jeho hlavním koordinátorem

04.12.2015 16:42

Město se vlastním projektem připojí k již 10 let trvajícímu přeshraničnímu projektu VIA SACRA, který propojuje nejvýznamnější sakrální památky v Euroregionu Nisa.

Liberec se zapojí do projektu VIA SACRA a stane se jeho hlavním koordinátorem
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Liberec se navíc stane koordinačním centrem pro všechna další zastavení na české straně a zároveň hlavním komunikačním uzlem mezi všemi třemi státy. Radní nyní schválili název projektu „VIA SACRA - příspěvek k zachování a propagaci společného kulturního dědictví“ a také rozpočet, který počítá s celkovými náklady ve výši 7 576 622 Kč a kofinancováním města ve výši 757 674 Kč. Samotný projekt by měl být schválen v roce 2016 a potrvá 3 roky.

Nové zastavení na cestě VIA SACRA vznikne při kostelu Nalezení sv. Kříže a nabídne prezentaci této unikátní barokní stavby včetně Mariánského sloupu a dalších památek, jako Boží hrob či křížová cesta. „Projekt nám umožní i realizaci některých dlouhodobě plánovaných akcí. Dojde k restaurování Mariánského sloupu z dílny Matyáše Brauna, který by měl podle posudku restaurátora vyjít na cca 1,5 milionu Kč, a k prodloužení turistických tras v centru města na vertikálu Zámek – Radnice – Kostel sv. Antonína Velikého - Valdštejnské domky – Kostel Nalezení sv. Kříže. Významnou akcí bude i renovace Městského informačního centra s rozpočtem cca 900 tisíc Kč. Současný stav infocentra totiž nevyhovuje potřebám a rozsahu poskytovaných služeb,“ komentoval náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Liberec by se měl v rámci projektu prezentovat jako křižovatka tří náboženství – katolického s kostelem Nalezení sv. Kříže, evangelického s kostelem na Náměstí Českých bratří, demolovaném normalizačním režimem v roce 1976, a judaismu s nacisty vypálenou synagogou (1938). Mezi nejvýznamnější zastavení na cestě VIA SACRA patří Žitava (postní plátna), kláštery Marienthal a Mariastern, Karpacz (kostel Wang), Jawor (UNESCO), Jelení Hora (kostel sv. Kříže) a mnohé další celoevropsky významné stavby. Na české straně jsou pak významnými místy Český Dub (johanitská komenda sv. Zdislavy), Hejnice (kostel Navštívení Panny Marie), Rumburk (loretánská kaple s ambitem), Jablonné v P. (bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy) či Mnichovo Hradiště (kaple sv. Anny).

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…