Lipník nad Bečvou: Město zavedlo elektronický systém v odpadovém hospodářství

03.09.2020 19:53

V letních měsících byly nainstalovány elektronické čipy na nádoby na komunální odpad.

Lipník nad Bečvou: Město zavedlo elektronický systém v odpadovém hospodářství
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

Návrh změny zákona o odpadech bude na města ukládat nové povinnosti v oblasti odpadového hospodářství. Bude nutné zvýšit míru třídění ze současných 40 % na 65 % z celkového množství odpadu města. Dále bude postupně navyšován povinný „ekologický“ poplatek za ukládání zbytkového směsného komunálního odpadu na skládky odpadů, který bude zvýšen ze současné částky 500,-Kč/t odpadu až na částku cca 1.800,- Kč/t odpadu.  Tím dojde k navýšení nákladů na provoz odpadového hospodářství města. V současné době jsou tyto náklady (svoz a uložení komunálního odpadu, svoz a likvidace tříděného odpadu, provoz sběrného dvora a svoz biologického odpadu) téměř 10,5 mil. Kč/rok.

Cílem města je tedy zvýšit míru třídění odpadů, snížit množství zbytkového komunálního odpadu a snížit náklady na provoz systému odpadového hospodářství.

Protože je celý systém odpadového hospodářství velmi složitý na logistiku a kontrolu funkčnosti, byl pořízen elektronický systém. Ten obsahuje software (program) „Svoz odpadů“, plastové transpondéry - čipy na nádoby na odpad, GPS systémy a senzory na svozová vozidla.

V prvé řadě bylo nutné opatřit čipem nádoby na odpad směsného komunálního odpadu občanů, instalaci prováděli Technické služby Lipník nad Bečvou v průběhu měsíce července a srpna tohoto roku. Byla také provedena montáž GPS systémů a senzorů na obě svozová vozidla. V budoucnu budou očipované ještě nádoby na odpad právnický osob a fyzických osob podnikajících a všechny nádoby na tříděný odpad.

Čipy (transpondéry) slouží k inventarizaci nádob na odpad a dále k identifikaci sváženého odpadu. Při svozu se přes senzory na vozidle do programu přenášejí data o výsypu konkrétní nádoby. Tím také dojde k zamezení tzv. černých svozů (vysypání nádob, které do našeho systému nepatří). V programu je také zaznamenána trasa a průběh svozu.

V současné době se dokončuje naplnění databáze programu o lokalizaci nádob na odpad. Po té budou vyhodnocována shromážděná data o průběhu svozových tras a četnosti vývozů na jednotlivých stanovištích. Po vyhodnocení dat budou navržena opatření k zefektivnění systému odpadového hospodářství našeho města.

Zjednodušeně řečeno město získá přehled o celém systému odpadového hospodářství, tj. přesnou inventarizaci nádob, stanovišť a data o účelnosti vynaložených nákladů na provoz systému odpadového hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…