Lipník nad Bečvou: Tříďme odpad, má to smysl

22.06.2019 18:01

Město Lipník nad Bečvou v roce 2018 vytřídilo 847 t obalové složky odpadu, ale...

Lipník nad Bečvou: Tříďme odpad, má to smysl
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

Město Lipník nad Bečvou v roce 2018 vytřídilo 847 t obalové složky odpadu. Obalovou složku tvoří papír, plast, sklo, nápojové kartóny, které jsou odevzdávány do barevných kontejnerů a na sběrném středisku odpadů. Celkové množství směsných komunálních odpadů za rok 2018 v našem městě je 2.282 t. Směsný komunální odpad se likviduje uložením na skládku společnosti AVELI ECO s.r.o.

Množství vytříděného odpadu není zanedbatelné, nicméně je to stále nízké procento v porovnání s tím co se uloží na skládku. V budoucnosti odpadového hospodářství se chystá jedna velká změna a to je zákaz skládkování, který byl novelou zákona o odpadech uložen na rok 2024, ale dle posledních zpráv bude toto datum posunuto na rok 2030. Do té doby se všechny města v naší republice musí připravit na nový systém odstraňování zbytkového komunálního odpadu (to je odpad po vytřídění využitelných složek) a zvýšit míru třídění na 50% z celkového množství vyprodukovaného odpadu. Dalším nepříjemným opatřením, které se v naší republice chystá, je navýšení poplatku za likvidaci zbytkového směsného komunálního odpadu, toto navýšení se odrazí v nákladech na provoz odpadového hospodářství našeho města a promítne se do místního poplatku za odpad.

Proto by mělo být naším cílem zefektivnit třídění odpadů a snížit produkci směsného komunálního odpadu, toho, který odevzdáváme do černých nádob. Právě jeho likvidace bude v budoucnu v celém systému odpadového hospodářství nejdražší.

Při kontrolách na kontejnerových stáních je většinou odhaleno, že sice třídíme, ale bohužel neefektivně a navíc se chováme neohleduplně vůči ostatním. Příkladem může být, že vynaložíme nemalé prostředky na pořízení si nových věcí např. elektrospotřebičů, nábytku, které si často jezdíme vybírat i do jiných měst, ale jejich „nesešlápnuté a nesložené“ obaly odkládáme do kontejneru nebo na zem vedle nich, tím buď dojde k zaplnění celého kontejneru anebo k nepořádku kolem něj. Toto chování je podobné i u PET lahví a nápojových kartónů. Potom máme kontejnery přeplněné a to z největší části vzduchem. Tím zabráníme ostatním, aby mohli třídit, a často takto spíše ostatní demotivujeme. Všechno stojí úsilí, čas i peníze Vás i naše město. Dalším nepříjemným chováním některých z nás je záměna veřejného prostranství se sběrným dvorem. Všechno co nepatří do popelnic, patří na Sběrný dvůr, který máme přímo v centru města a otevřený každý den a i každou druhou sobotu. Sběrný dvůr Vám váš odpad odebere zadarmo a pokud nemáte prostředky na to, jak odpad do sběrného dvoru dostat, stačí se obrátit na Technické služby Lipník nad Bečvou, p.o. a ty Vám za manipulační poplatek pomohou.

Prosím zamysleme se každý nad sebou, třiďme odpad a třiďme ho správně, má to smysl. Kartónové krabice složme, PET láhve sešlápněme atd. Čím více se nám podaří odpadů vytřídit, tím méně bude zbytkového směsného komunálního odpadu a tím méně zatížíme životní prostředí a ulevíme našim peněženkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…