Lipová-lázně: Zavádíme nejmodernější systém třídění odpadů

06.08.2019 13:44

Obec Lipová-lázně zavádí chytrý systém evidence odpadů. Ten bude sledovat parametry svozu odpadu a umožní optimalizovat cenu za jeho odvoz. Systém tak obci přinese výrazné úspory v odpadovém hospodářství a zároveň ji připraví na zavedení nové odpadové legislativy.

Lipová-lázně: Zavádíme nejmodernější systém třídění odpadů
Foto: Lipová-lázně
Popisek: Starosta obce Lipová-lázně Lubomír Žmolík

Díky systému, který bude sledovat pomocí QR kódu parametry odpadu, budou mít zastupitelé dokonalý přehled o odpadovém hospodářství obce. Zavedení systému evidence odpadů tak povede ke zvýšení separace vytříditelných složek a snížení množství směsného komunálního odpadu.

„S novelou zákona o odpadech se mají zásadně měnit poplatky za uložení odpadů na skládku. To by se mohlo promítnout do podstatného zvýšení poplatků pro občany,“ uvádí starosta obce Lubomír Žmolík a dodává: „chceme zdražení předejít, a tak obec zavedla systém ECONIT, který bude prostřednictvím QR kódů sledovat četnost a další parametry komunálního odpadu. Díky tomu budeme moci přijmout opatření, která nám pomůžou optimalizovat cenu za svoz. Současná četnost vývozů je týdenní a čtrnáctidenní. Je tedy možné, že v budoucnu četnost rozšíří – díky datům z evidenčního systému – i na měsíční vývoz.“

V obci Lipová-lázně jde konkrétně o zavedení evidenčního systému ECONIT. Jeho hardwarová část představuje nástroj na sběr dat – tedy mobilní terminál, který načítá kódy, a ta softwarová zase pracuje s daty. Systém je přizpůsobený přesně potřebám obce. „Kromě úspor a přehledu nad odpady, zjednoduší evidenční systém administrativu spojenou s odpadovým hospodářstvím. Podstatné je, že obci vyřeší i vše, co souvisí s očekávaným zpřísněním legislativy ohledně skládkování,“ vysvětluje Andrea Poláková – regionální manažerka pro Olomoucký kraj ze společnosti JRK, která v obci ECONIT zavede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…