Litoměřice: Část střechy Kalicha opláští nová krytina

01.05.2021 18:05

Novou střešní krytinu dostane sedlová a valbová část střechy Kalicha, na věži budou provedeny lokální opravy a výměny prvků. Těmito úpravami projde již řadu měsíců opravovaná vyhlídková věž Kalich, která je turisticky nejnavštěvovanější památkou města Litoměřice.

Litoměřice: Část střechy Kalicha opláští nová krytina
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Děje se tak v období, kdy je turistický ruch negativně poznamenaný epidemiologickou situací, a návštěvnost nedosáhne čísel minulých let. S ohledem na bezpečnost návštěvníků je pravděpodobné, že přístup na Kalich bude letos výrazně omezen.

„Rozsah omezení ukáže až samotný průběh prací,“ uvedl stavební technik odboru územního rozvoje městského úřadu Ladislav Pošík. Výměna střešní krytiny završí na konci roku revitalizaci vyhlídkové věže.

Instalace nové měděné střešní krytiny si vyžádá více než sedm milionů korun, přičemž jedním milionem korun přispěje Ministerstvo kultury v rámci Programu regenerace městské památkové rezervace 2021. Doposud proběhla výměna dřevěných částí konstrukce krovu a zateplení stropu Kalichu.

Litoměřice

Opravu krovů Kalicha provedlo Tesařství Čenda z Litoměřic pod vedením majitele firmy Zdeňka Oravce. Stalo se tak unikátní a technologicky zcela ojedinělou metodou. Dřevo na opravu bylo svázáno do vorů a máčeno 2,5 měsíce v Labi pod jezem v Českých Kopistech, dále se máčelo v rybníku v Zahořanech. Samotné opracování dřeva probíhalo zhruba měsíc před zraky veřejnosti na Mírovém náměstí.

Plány města rekonstrukcí Kalicha nekončí. „V půdních prostorech chce vybudovat novou expozici s cílem poukázat na chronologický vývoj budovy prostřednictvím fotografií, historických nálezů či bannerů. V úvahu přichází i vznik edukativní místnosti s využitím moderních technologií,“ informovala vedoucí odboru komunikace, marketingu a cestovního ruchu městského úřadu Eva Břeňová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…