Litoměřice: Do nejpočetnějšího přípitku vínem se zapojilo 2141 občanů

17.09.2019 6:32

V Litoměřicích byl pokořen rekord v největším společném přípitku místním vínem.

Litoměřice: Do nejpočetnějšího přípitku vínem se zapojilo 2141 občanů
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Říkal jsem si, že by bylo krásné a symbolické, kdybyste dosáhli na číslo 800. Ale je to jinak. Litoměřičané se zapisují do České knihy rekordů číslem 2 141,“ pronesl slavnostně prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek. Pokořili tak dosavadní pět let starý rekord z Mikulova, kdy si vínem připilo 480 lidí. Ke slavnostnímu okamžiku došlo u příležitosti oslav 800. výročí založení města.

Pěvecké sbory, sportovní kluby, skauti, divadelní soubory, mažoretky Rozmarýnu, ale i jednotliví Litoměřičané společně vykročili z Dlouhé ulice směrem na Mírové náměstí. Slavnostní defilé čítalo více než 1 300 lidí. „Na tak hojném počtu zúčastněných spolků a organizací jde krásně vidět, jak město žije a je plné aktivních obyvatel,“ pochvaloval si s úsměvem starosta Ladislav Chlupáč, který poté převzal truhličku s poselstvím pro příští generace. Soudobá generace se těm příštím připomene například mimořádným vydáním Radničního zpravodaje a upomínkovými předměty vydanými právě u příležitosti oslav. Truhlička bude po rekonstrukci věže Kalich v příštím roce uložena do její konstrukce.

Po předání poselství následoval slavnostní přípitek. „Jsem moc ráda, že můžu být součástí tohoto okamžiku a mohu se zapsat do knihy rekordů,“ neskrývala radost se sklenkou v ruce účastnice Eliška Růžičková. Všichni přítomní lidé si připili na budoucnost královského města místním vínem z Klášterních vinných sklepů. Přípitek a následný kulturní program na hlavním podiu na Mírovém náměstí moderoval Vladimír Hron.

Listování v magické kronice města

Městské slavnosti začaly již 14. září. Během hudebního odpoledne, připraveného základní uměleckou školou, se na podiu postupně vystřídali orchestry, zpěváci, hudebníci a své umění předvedli i výtvarníci. Den vyvrcholil videomappingem, promítaným na budovu radnice a sousední sídlo České spořitelny. Příběhem přítomné jako vypravěč provedl Přemysl Otakar I. Koncipován byl jako listování v magické kronice města. Každé století má svůj příběh, který vizuálně a zvukově ožil na budovách. Večer zpestřila ohnivá, světelná, taneční a pohybová show v podání skupiny Vox Luminas a Funky Dangers.

V průběhu víkendu lidé mohli zhlédnout ukázky původní metody opracování dřeva, které bude použito na opravu krovu věže Kalich. Uskutečnila se i prezentace partnerských měst z Míšně, Fuldy a filipínské ambasády. Zakoupit návštěvníci mohli i speciály místních podnikatelů a upomínkové předměty oslav. K dispozici byly i dětské zóny pro pobavení nejmenších.

Zaujaly i ukázky práce litoměřického skláře Jana Huňáta, který přímo na Mírovém náměstí nabídnul lidem jedinečnou příležitost, kdy si mohli sami ve sklářské peci něco vyrobit. Zapojili se i další podnikatelé. Do oslav se připojila i církev. Unikátní příležitost spatřit část ostatků sv. Ludmily, pocházejících ze Staré Boleslavi, měla veřejnost v kostele sv. Ludmily. Relikviář byl vystaven během mše svaté.

Slavnosti budou pokračovat celý týden. Pódium od pondělí do středy bude vždy od 15 do 22 hodin patřit místním souborům, divadelníkům a kapelám, tedy umělcům, kteří projevili zájem vystoupit. Ale hlavně základním školám a osmiletému gymnáziu, jejichž žáci pod vedením učitelů několik měsíců nacvičovali vlastní vystoupení, charakterizující nejdůležitější události jednotlivých století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…