Litoměřice: Dřevo na opravu krovů Kalichu se bude plavit po Labi

20.04.2019 20:27

Zcela výjimečnou příležitost být svědky unikátního postupu obnovy krovů litoměřického Kalichu budou mít letos a příští rok obyvatelé Litoměřic. Dřevo na opravu totiž bude plaveno po Labi a máčeno v rybníku po dobu téměř tří měsíců, což je postup, který se v dnešní době používá zcela výjimečně a pouze při opravách památek. Zajímavostí je také fakt, že k takto významnému procesu dochází zrovna letos, kdy město slaví 800 let od svého založení.

Litoměřice: Dřevo na opravu krovů Kalichu se bude plavit po Labi
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Krov Kalichu pochází z roku 1834, věžička dokonce z roku 1569. Odborníci, kteří stav krovů posuzovali, rozhodli o napodobení původní technologie stavby a použití stejných druhů dřev. Jimi zvolená mokrá cesta úpravy dřeva spočívá v postupném vyluhování uvedených živin vodou v proudící vodě, stojatá voda pak poslouží jako penetrace. Tento postup zajistí dlouhou trvanlivost nové stavby. Jde o velmi složitý proces, ať už po legislativní či technické stránce. Město však tuto cestu zvolilo s ohledem na význam památky. „Kalich je unikát nadregionálního významu, v České republice jde o zcela ojedinělou takto zajímavou dochovanou konstrukci,“ konstatoval na dnešní komentované prohlídce vorů Kamil Podroužek z Katedry historie University Jana Evangelista Purkyně.

Prací se ujalo tesařství Čenda z Litoměřic, které má v současné době již dřevo svázáno do několika dlouhých vorů. Každý kus dřeva byl těžen s ohledem na jeho budoucí využití. „Je zde jedle bělokorá, smrk a dále například modřín, který využijeme pro místa dotýkající se zdiva. K dispozici máme i dřevo z dubu a jasanu, ze kterého vytvoříme kolíčky do krovů,“ vysvětlil Zdeněk Oravec, majitel společnosti. Jak dále prozradil, čtyři vory čeká tříměsíční máčení ve stojaté vodě, konkrétně v zahořanském rybníku, již od příštího týdne. S položením vorů na Labe zatím firma vyčkává s ohledem na postupné tání veškerého sněhu z hor. Jakmile to bude možné, umístí její pracovníci vory do toku Labe pod jezem v Českých Kopistech. Ty pak po 2,5 měsících máčení zahájí plavbu do Litoměřic. Důkladné ponoření dřeva zajistí nádrže naplněné rybniční vodou. Po vytažení z vody budou všechny kmeny přemístěny na Mírové náměstí, kde obyvatelé na vlastní oči uvidí, jak se dále zpracovávají. K samotné opravě krovů pak dojde až po dokonalém vyschnutí během roku 2020.

Věž Kalichu, který je v Litoměřicích turisticky nejnavštěvovanější památkou, však po opravách krovů čekají ještě další změny. „Naším plánem je kompletní výměna střešní krytiny v roce 2021. Ta završí celý proces obnovy,“ informoval Ladislav Pošík, stavební technik Odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…