Litoměřice: Již tři testovací centra, u koupaliště dokonce s drive-in

28.03.2021 12:42

V Litoměřicích mají lidé k dispozici již tři testovací centra. Po nemocnici se můžete nyní nechat otestovat i na Zahradě Čech a také na parkovišti u letního koupaliště na Písečném ostrově, kde funguje i služba drive-in, díky níž nemusíte vystupovat z auta. V nemocnici se testuje ve všední dny, na Zahradě Čech i o víkendu v dopoledních hodinách a u koupaliště i v neděli až do 18 hodin.

Litoměřice: Již tři testovací centra, u koupaliště dokonce s drive-in
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

TESTOVÁNÍ V NEMOCNICI

Pokud se chcete nechat otestovat v nemocnici, musíte se zaregistrovat prostřednictvím formuláře na stránce ZDE. Zde se provádějí antigenní testy od pondělí do pátku, a to od 8 do 13 hodin. Ve formuláři si vyberete den i čas. Od února nemocnice opět nabízí testování samoplátců metodou PCR. Nabídce znovuobnovení této služby pro veřejnost předcházely stavební úpravy prostor laboratoře, nákup potřebného přístrojového vybavení a několikatýdenní zkušební provoz. Laboratoř má na zpracování vzorku a na uvolnění výsledku 24 až 48 hodin. Jakmile je výsledek hotový, obdrží testovaná osoba informační SMS. Zároveň jí je o výsledku vyhotoven mezinárodní certifikát. „Samoplátcům je v odběrovém centru vymezen každý všední den čas od 9.30 do 10.00 hodin,“ informovala vrchní sestra odběrového centra Dagmar Filípková.

Podmínky testování jsou na všech třech odběrových místech stejné. Pokud vás pošle na PCR vyšetření váš ošetřující lékař či krajská hygienická stanice, máte test hrazen ze zdravotního pojištění. Pokud se chcete otestovat na PCR test jako samoplátce, zaplatíte 1510 korun. Antigenní test je zdravotní pojišťovnou hrazen jednou za tři dny. Častější provedení testu již podstupujete jako samoplátce a zaplatíte za něj 350 korun.

TESTOVÁNÍ NA VÝSTAVIŠTI

Z důvodu přetížených testovacích kapacit na Litoměřicku a poptávce po spolehlivém a rychlém testování PCR SARS-COV-2 bez dlouhé čekací lhůty bylo 18. března nově otevřeno odběrové pracoviště na Zahradě Čech v pavilonu G. K němu se dostanete z ulice Karla IV. Místo se nachází blízko zastávky MHD a dá se zde bez problémů zaparkovat osobním vozem. V tomto testovacím centru je prováděn odběr vzorků výtěrem jak z nosohltanu, nosu, tak i úst. Termín testování si zájemce vybere v online rezervačním systému na stránkách www.covid-litomerice.cz . Provozní doba je zde nejen v pracovních dnech od 8 do 16 hodin, ale i v sobotu a neděli od 8 do 12 hodin. „Potvrzení o antigenním testu vydáváme automaticky v češtině a němčině. Certifikát v jiných jazycích je možný za příplatek,“ uvedl MUDr. Jiří Košťál, jenž na Zahradě Čech testovací místo provozuje.

DRIVE-IN NA PARKOVIŠTI U KOUPALIŠTĚ

Od 22. března funguje v Litoměřicích i třetí testovací místo, a to u koupaliště na Písečném ostrově. Zde je možné využít službu drive-in, tedy bez vystupování z automobilu. Na otestování (PCR nebo antigenní) se zájemci mohou registrovat stejně jako v případě Zahrady Čech na stránce ZDE. „Testujeme ve všední dny od 8.30 do 12.30 hodin a od 14 do 18 hodin a také v neděli od 8 do 12 a od 13 do 18 hodin. Odbaveni budou i lidé nezaregistrovaní, ale zaregistrovaní mají přednost. V případě, že se někdo bude chtít otestovat jako samoplátce, platit u nás je možné pouze kartou,“ upozornil Milan Káža, vedoucí administrátor odběrového místa u koupaliště. Výsledek antigenního testu se lidé dozvědí na místě do patnácti minut a obdrží potvrzení. Vzorky PCR testu jsou odváženy do laboratoří a výsledek pak dostanou do 48 hodin smskou do mobilního telefonu a do e-mailu. Potřebné podmínky a zázemí poskytlo zdarma město Litoměřice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…