Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

26.05.2024 16:09 | Tisková zpráva

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetického managementu v souladu s normou ČSN EN ISO 50001 Systémy managementu hospodaření s energií (EnMS), a získalo tak prestižní ocenění v podobě mezinárodního certifikátu.

Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Ten si od zástupců společnosti TÜV NORD Czech, která certifikaci prováděla, převzal starosta města Radek Löwy spolu se zástupci vedení města a řediteli příspěvkových organizací. Vedoucí auditor společnosti TÜV NORD Czech Jan Hrabánek zhodnotil spolupráci s městem při certifikaci jako velmi dobrou. „Litoměřice byly dobře připraveny. V mnoha případech už realizovaly například výměnu tepelných zdrojů za tepelná čerpadla, výměnu osvětlení za LED svítidla či montáž fotovoltaiky. Musím říct, že celý proces je velmi dobře nastartován,“ komentoval Jan Hrabánek.

Auditor a zástupce ředitele certifikace systémů managementu společnosti TÜV NORD Czech Viktor Šaroch, doplnil, že v následujících dvou letech budou pokračovat ještě kontrolní audity. „Jak po systémové, tak po technické stránce je energetický management na vysoké úrovni. I přesto máme pár zjištění, které jsme kategorizovali k možnému zlepšení. Některé z nich jsou technického charakteru, ale více jich je v té systémové oblasti,“ dodal Viktor Šaroch.

Zavádění EnMS započalo v červnu 2022. Jeho součástí bylo mimo jiné stanovení energetických cílů a nastavení mechanismu vyhodnocování jejich dosažení. Dále bylo třeba nastavit postupy řízení v oblasti energetického hospodářství, stanovit prioritní oblasti a programy pro dosahování úspor a rozvoj systému řízení energetického hospodářství včetně rozvoje jeho informační podpory, identifikace, vyhodnocení a realizace úsporných opatření.

„Klíčové je, a nadále bude, sledování plnění energetických cílů. Stanoveným cílem zavedení energetického managementu je snížit konečnou spotřebu energie o 1,23 procenta ročně, což činí 6,15 procenta za pětileté období,“ vysvětlila energetická manažerka města Romana Hönigová s tím, že ve sledovaném a vyhodnocovaném období roku 2022 došlo oproti roku 2021 ke snížení spotřeby energie o 5,8 procent.

„Pro další období má město připraveno a realizuje dvaadvacet úsporných opatření a projektů, a to jak na výstavbu fotovoltaických elektráren, tak na snížení spotřeby energie reprezentované zejména projekty optimalizace veřejného osvětlení a úprav stavebních prvků budov města,“ nastínil další plány starosta Litoměřic Radek Löwy.

Litoměřice se problematice energetiky s cílem snižovat spotřebu energie a náklady na ni věnují dlouhodobě a systematicky. Ještě před zahájením systému řízení energetického hospodářství mělo město zpracované strategické dokumenty, jako jsou územní energetická koncepce, energetický plán města a Akční plán udržitelné energetiky a adaptace města Litoměřice na klimatickou změnu do roku 2030.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

13:37 Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

Tanečnice a tanečníci z Tanečního centra Z.I.P. se spolu s lektory přišli na radnici podělit o rados…