Litoměřice: Mistral přinese další impuls pro kvalitní řízení města

01.06.2013 6:33

Uvést do praxe aktualizovaný Strategický plán rozvoje města Litoměřice (zpracovaný v roce 2012), propojit naplňování jeho vize, priorit a cílů s rozpočtem města formou ročních Akčních plánů a nadále rozvíjet spolupráci s aktivními partnery a veřejností při rozvoji města. To jsou hlavní cíle dvouletého projektu „MISTRAL – Místní implementace strategického řízení v Litoměřicích“, který byl odstartován v lednu letošního roku.

Litoměřice: Mistral přinese další impuls pro kvalitní řízení města
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Chceme navázat na projekty, které město již realizovalo a jež byly zaměřeny na zvýšení kvality práce městského úřadu, zejména pak oblasti samosprávy, jež nejvíce ovlivňuje rozvoj našeho města,“ upřesňuje starosta Ladislav Chlupáč. Důležitým předpokladem úspěchu projektu je také zajistit kvalitní proškolení klíčových zaměstnanců úřadu a jeho organizací a získat tak nezbytné znalosti a kompetence. 
 
„Členové strategického týmu projdou během dvou let celkem třemi prakticky zaměřenými semináři, kde budou s odborníky na strategické řízení řešit mj. konkrétní modelové postupy přípravy tzv. strategických rozpočtů nebo diskutovat možnosti, jak se vyrovnat s důsledky ekonomických krizí a zajistit dlouhodobě vyrovnaný rozpočet města,“ uvádí Dana Svobodová, manažerka projektu. 
 
Nedílnou součástí bude také příprava nové strategie podpory cestovního ruchu, na kterou klade radnice mimořádný důraz. Efektivní využívání veřejných prostředků je cílem i další aktivity, kterou je analýza současných dotačních a grantových titulů poskytovaných městem. „Návrh na jejich sjednocení, zjednodušení administrace a větší transparentnost by měli uvítat všichni žadatelé, kteří každoročně podávají své projekty a dnes se počítají již na stovky,“ doplňuje starosta. 
 
 
 Litoměřice uspěly v konkurenci ostatních měst České republiky a získaly na tento projektu a podporu svého rozvoje dotaci 2,1 milionů korun, což pokrývá 85 % celkových nákladů projektu. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR. 
 
 Město Litoměřice dlouhodobě usiluje o zvyšování kvality veřejné správy a strategického řízení, za což je opakovaně oceňováno ze strany ministerstev a prezentuje svůj postup i na mezinárodních konferencích doma a v zahraničí. Úspěchy přicházejí i díky zapojení Litoměřic do mezinárodních programů pro rozvoj měst „Zdravé město WHO“ a „místní Agenda 21“. Za 11 let získalo město bohaté zkušenosti se zapojováním veřejnosti prostřednictvím kampaní, kulatých stolů, veřejných diskuzí apod. Důkazem toho je i Veřejné fórum – Desatero problémů Litoměřic, které proběhlo dne 29. dubna v prostorách domu kultury. Diskuzi nad problémy a budoucím rozvojem města v letošním roce navštívil rekordní počet účastníků - celkem 170. 
 
V nadcházejících dvou letech město plánuje v rámci projektu MISTRAL uspořádat další podobné akce, přičemž nejbližší bude projektový den k projednání vybrané investiční akce s veřejností na podzim letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…