Litoměřice: Opravy hřbitova pokračují, město opět uvolnilo milion korun

12.08.2022 17:35 | Tisková zpráva

Zásadnější revitalizace městského hřbitova by si vyžádala desítky milionů korun. Město se tedy vydalo postupnou a systematickou cestou a investuje do oprav hřbitova zhruba milion korun ročně. Nejinak je tomu i letos.

Litoměřice: Opravy hřbitova pokračují, město opět uvolnilo milion korun
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Opravili jsme střechu na kolumbáriu, vybudovali rozvody vody pro rozptylovou loučku, zřídili deset nových urnových míst a nyní chystáme nové prostory pro cca 30–40 dalších,“ vyjmenoval změny investiční technik městského úřadu Ladislav Pošík. „V minulých dnech vzniklo nové posezení v podloubí správní budovy vedle obřadní síně a do zadní části hřbitova jsme umístili kontejner s užitkovou vodou a konvemi,“ doplnila Eva Štorkánová, správkyně hřbitova. Zároveň probíhá výsadba nové zeleně.

Po nedávné vichřici, která na hřbitově způsobila velké škody, najalo město dva kameníky, kteří začali s opravou poničených hrobů nacházejících se v majetku města v katolické části hřbitova. Hrobová místa, jež mají lidé pronajata, si musejí opravit na vlastní náklady nebo z pojistky, pokud ji mají uzavřenou.

Také loni do oprav na hřbitově město investovalo více než milion korun. Za něj zajistilo statiku a novou fasádu na kolumbáriu, opravilo vrata vstupní brány v severozápadní části hřbitova a jednu z přístupových cest mezi hroby.

Do budoucna je v plánu například umístění záznamových kamer (fotopastí), rozšíření hřbitova východním směrem z důvodu již nedostatečné kapacity a také vybudování páteřních rozvodů elektřiny a vody. „Rádi bychom zprovoznili zatím nefunkční studnu tak, aby se zejména senioři nemuseli namáhat s ručním pumpováním,“ vysvětlil Ladislav Pošík.

Litoměřický hřbitov je přes 230 let starý. Nachází se na něm více než osm tisíc hrobů. „Po tolika letech si zaslouží větší a systematičtější péči prováděnou tak, aby byl nejen důstojným místem odpočinku, ale i historicky cennou lokalitou,“ uvedl radní a historik Filip Hrbek, který dohlíží na právě probíhající průzkum starých hrobek významných osobností a vojenských hrobů, jehož cílem je vyčíslit uměleckou hodnotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…