Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

02.05.2024 16:31 | Tisková zpráva

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěšnou premiéru. V neděli 28. dubna zavítalo do knihovny více než dvacet malých nakladatelství i spisovatelů především ze severu Čech. Akci zpestřil bohatý doprovodný program.

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Festival se konal přímo v jednotlivých odděleních knihovny na Mírovém náměstí, stánky vystavovatelů zaplnily téměř všechna zákoutí její historické budovy. Pozvání přijali Severočeská galerie výtvarných umění v Litoměřicích, Muzeum města Ústí nad Labem, Knihovna Ústeckého kraje, Městská knihovna Louny, Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, nakladatelství ODD BOOKs, Nautilus, Malvern, Elka Press, Pankrác, Imagine Media, Andere Seite studio, Voda na mlýn, Dynastie, Continual Progress. Prezentovali se také samotní autoři jako Barbora Šťastná, Anna Burdová, Nikola Hiklová, Malvína Balvínová, Zdenka Holub Převrátilová, Martina Bezpalcová, Eva Plicková.

„Chtěli jsme dát prostor těm, kteří milují krásnou literaturu a tvoří zajímavé a hodnotné knihy, i když třeba jen v malém nákladu bez podpory velkých nakladatelství“, uvedla Mirka Matušková, programová pracovnice knihovny.

Každý tam mohl najít něco, co ho zaujalo, jak ostatně sliboval podtitul festivalu "Tady se najdete!". Děti si tak užily třeba autorské čtení Nikoly Hiklové, workshop pod vedením Zdenky Holub Převrátilové či tvoření z barevného písku s nakladatelstvím Malvern. Pro dospělé byla připravena autorská čtení, besedy a koncert.

Bohatý byl rovněž doprovodný program – od workshopu Jak na recitaci s Lenkou Pařízkovou a povídání s nevidomou autorkou Annou Burdovou, která přišla v doprovodu své vodicí fenky Dixie, přes představení knihy Mazal tov! s rabínem Davidem Maxou, autorské čtení knihy Hotel Atlantic spisovatelkou Barborou Šťastnou, až po rozhovor s cukrářkami Veronikou Křížovou a Zuzanou Andrášovou, finalistkami známé soutěže Peče celá země.

Své novinky představila Nakladatelství Voda na mlýn a Nautilus, bohatou činností se pochlubily Knihovna Ústeckého kraje a Severočeská galerie. O příjemný závěr festivalu se postaral ústecký hudebník Will Eifell, který díky krásnému počasí zahrál a zazpíval své písně před budovou knihovny.

V přízemí knihovny mohli návštěvníci ochutnat kvalitní kávu od Lorefa Kafe a načerpat tak energii k dalšímu průzkumu knižních stánků. Zaujaly také šité výrobky nejen pro knihomoly od OLLIE Design, nebo motivační diáře, které představila Olga Bušková.

„Malý knižní festival je pro knihovnu novým formátem akce, který v Litoměřicích chyběl. Tento ročník byl zkušební a mám velkou radost z toho, že se nám snad podařilo založit novou tradici. Doufám, že se příští rok na Záložce opět potkáme,“ dodala Martina Vondráková, ředitelka Knihovny Karla Hynka Máchy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…