Litoměřice: První rodina z válkou zasažené Ukrajiny našla azyl na ubytovně

06.03.2022 15:59 | Tisková zpráva

První rodině prchající z Ukrajiny poskytlo pomoc město Litoměřice. Azyl nalezla v ubytovně v Dykově ulici.

Litoměřice: První rodina z válkou zasažené Ukrajiny našla azyl na ubytovně
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Ta může poskytnou zázemí až osmdesáti ukrajinským občanům. Dalších 20 míst nabídne ubytovna v Želeticích. Připravena je i krizová bytová jednotka v Krajské ulici pro případ, že dorazí někdo v noci. Její provoz v nočních hodinách zajistí městská policie.

„Dosud jsme ubytovali dvacet lidí, prchajících před válkou,“ informoval sociální pracovník městského úřadu Pavel Kolařík. Zatím do Litoměřic přicházejí především ti, kteří zde mají příbuzné či známé. Je však velmi důležité vést kvůli přehledu a budoucím potřebám centrální evidenci.

„Prosíme proto obyvatele Litoměřic, aby nám hlásili i jména lidí, kterým poskytnou pomoc a zázemí v privátních objektech,“ upozornila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Renáta Jurková.

Ubytovny v Dykově ulici a v Želeticích zajistí ubytování dlouhodobějšího charakteru. Uprchlíci, kteří nechtějí v Litoměřicích setrvat dlouhodobě, mohou využít zhruba padesáti míst nabízených biskupstvím v hostelu sv. Štěpána.

Město Litoměřice současně shromažďuje i nabídky na ubytování od soukromých osob. „Ty oslovíme až v případě, že vyčerpáme kapacitu centrálních budov, v nichž finišují drobné stavební úpravy, úklid a vybavení pokojů,“ dodal starosta Ladislav Chlupáč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …