Litoměřice: Rekonstrukce pivovaru je v plném proudu, hotovo bude letos

23.05.2019 20:21

V plném proudu je v současné době rekonstrukce levé části litoměřického pivovaru. Revitalizace má být dokončena ještě letos a pivo se zde začne vařit už od začátku příštího roku.

Litoměřice: Rekonstrukce pivovaru je v plném proudu, hotovo bude letos
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Práce probíhají na zhruba 650 metrech čtverečních. Cílem je zachování původního industriálního vzhledu a maximálního počtu původních prvků. „Pokračujeme v souladu s harmonogramem. Asi za dva měsíce bude objekt kompletně zakryt střešní konstrukcí, což je důležitým milníkem celé stavby. I přesto, že na stavbě došlo k několika změnám oproti původnímu plánu, budeme kolaudovat v prosinci tohoto roku,“ uvedl Jiří Koranda, výrobní ředitel realizační firmy Insky.

Již nyní je u rekonstrukce přítomen i budoucí nájemce pivovaru, kterým je rodinná firma Hutár Agro, s.r.o. „S výrobou chceme začít, jakmile budou práce hotovy, tedy hned během prvního kvartálu příštího roku. Počítáme se třemi druhy piva a navázáním na litoměřickou tradici vaření „jedenáctky“, přičemž na výběr bude levnější a dražší varianta. Co se týče produkce, začneme na 4 tisících hektolitrů ročně,“ předeslal budoucí provozovatel pivovaru Dionýz Hutár s tím, že vaření piva bylo společným rodinným nápadem. „Dosud máme zkušenost jen s produkcí vín,“ doplnil.

Městu se podařilo získat hned dvě dotace

Celkové náklady revitalizace jsou vyčísleny na 22 milionů korun, radnice získala dotaci z programu RE:START ve výši 11,4 milionu korun. Podle národní manažerky programu Gabriely Nekolové jsou Litoměřice v připravenosti čerpání dotací velmi úspěšné, a mohou tak jít příkladem. Městu se totiž podařilo získat hned dvě dotace. Kromě pivovaru takto financují i rekonstrukci objektu v bývalých kasárnách Pod Radobýlem. „Smyslem celého tohoto programu je nejen vyřešení rekonstrukce zchátralých objektů, pro která města a obce jen těžko hledají využití, ale i možnost expanze místních firem bez nutnosti výstavby na zelených loukách,“ poukázala na výhody programu Gabriela Nekolová.

Radost z využití dotačního programu RE:START projevil i místostarosta Litoměřic Karel Krejza. „Jsme vděční, že díky tomuto programu můžeme rekonstruovat objekt pivovaru a najít mu smysluplné využití,“ sdělil místostarosta. Zároveň připomněl, že město hodlá obdobným způsobem během dalších let revitalizovat i pravou část pivovaru. Měla by zde vzniknout veřejně přístupná umělecká sklárna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …