Litoměřice: Smlouva je podepsána, provoz MHD převezme nový dopravce

27.01.2019 8:36

Provoz MHD v Litoměřicích s konečnou platností přebírá nový dopravce. Tento týden došlo v kanceláři starosty města k podpisu smlouvy mezi městem a novým provozovatelem. Tím se oficiálně od 1. července tohoto roku stává společnost Autobusy Karlovy Vary, a.s.

Litoměřice: Smlouva je podepsána, provoz MHD převezme nový dopravce
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Městu tímto krokem padá velký kámen ze srdce. Po mnoha letech problémů s výběrem dopravce a v posledních měsících i s dosavadním dopravcem TD BUS a.s. se tedy nyní blýská na lepší časy. "Sehnat novou společnost vzešlou z řádné soutěže, která by byla ochotna autobusovou dopravu v Litoměřicích dlouhodobě provozovat, nebylo vůbec snadné. Dnešní podpis smlouvy považuji za úspěch, ze kterého mám upřímnou radost a určitou míru zadostiučinění. Věřím, že městská autobusová doprava v Litoměřicích začne konečně fungovat tak, jak má," vyjádřil se Jan Jakub, vedoucí Odboru dopravy Městského úřadu v Litoměřicích.

Nadšení však zatím trochu kalí starost o to, kdo bude provozovat MHD v Litoměřicích od února do července. Situace společnosti TD BUS, která měla původně dle stávající smlouvy končit až v polovině roku, byla zřejmě už z personálního a finančního hlediska natolik kritická, že firmu donutila podat výpověď městu už k 31. lednu. "Neudržitelné podfinancování dopravy má základ v legislativním navýšení mezd zaměstnanců v dopravě a trvalé neochotě kraje na ně adekvátně reagovat,"stálo v dopise zaslaném městu firmou TD BUS.

Zajištění provozu od února do června

Nový dopravce byl se situací již předběžně seznámen a je ochoten převzít MHD už od února, aby nedošlo k přerušení této služby pro občany. Kapacitní a technické důvody mu však zatím vzhledem ke krátké době zbývající do zahájení provozu neumožňují zajistit provoz v takovém rozsahu, jako tomu bylo dosud. "S největší pravděpodobností bude třeba na přechodnou dobu omezit provoz některých spojů, především ve večerních hodinách. Společnost má totiž nyní k dispozici méně řidičů, než kolik jich je třeba při stávajícím rozsahu jízdních řádů. Jejich počet postupně doplní. Jde o nouzové řešení v režimu mimořádné situace, které by nemělo trvat po celé přechodné období pěti měsíců. Od července by pak již měla společnost Autobusy Karlovy Vary zahájit plný provoz s nasazením nových autobusů a s navýšením linek z dosavadních dvou na čtyři," vysvětlil možné dočasné řešení vedoucí Jakub.

Zajištění provozu v tomto dočasném období od února do června je však prozatím stále ještě ve fázi příprav a jednání. Během příštího týdne se uskuteční další pracovní setkání, která by měla vést k podpisu smlouvy s dopravcem i pro toto přechodné období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…