Litoměřice: Sochu vojáka v Jiráskových sadech zřejmě čeká stěhování

04.03.2024 19:26 | Tisková zpráva

Zasedání zastupitelů přineslo obrat v otázce, jak bude město Litoměřice přistupovat k problematice sochy vojáka v Jiráskových sadech.

Litoměřice: Sochu vojáka v Jiráskových sadech zřejmě čeká stěhování
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Oproti původnímu návrhu usnesení, kdy zastupitelé měli pouze vzít na vědomí doručenou petici požadující odstranění pomníku nazvaného Čest a sláva Sovětské armádě, schválili protinávrh zastupitelky Lenky Simerské (Více pro Litoměřice).

Ten je doplněný o rozhodnutí pověřit radu města, aby ve spolupráci s dotčenými odbory městského úřadu připravila záměr možného přemístění pomníku na vhodnější místo a vypsala otevřenou uměleckou soutěž na nové umělecké dílo, které sochu vojáka v parku nahradí. Zároveň mají radní za úkol konzultovat stěhování sochy s Nadací Proměny, která poskytla grant na rekonstrukci Jiráskových sadů dokončené v roce 2015. Zastupitelé dále radní pověřili, aby zjistili účetní hodnotu díla a také to, zda přemístění sochy nebude mít vliv na autorská práva k soše. 

„Místo, kam by socha vojáka mohla být přestěhována, zatím není vytipované. Možnosti budeme nyní hledat. Samozřejmě přemístění sochy na dané místo budeme muset konzultovat i s jejím autorem,“ uvedl místostarosta Litoměřic Jiří Adámek.

Socha vojáka v Jiráskových sadech byla odhalena 3. května 1975 u příležitosti 30. výročí osvobození Československa, zároveň měla oslavovat tehdejší přátelství československého a sovětského lidu.

Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 začala část obyvatel Litoměřic proti přítomnosti sochy protestovat a požadovat její odstranění. V této souvislosti vznikla i občanská iniciativa, která stojí také za výše zmíněnou peticí. 

V minulosti na stejném místě stál například pomník Františka Josefa I. z roku 1908 nebo později pomník J. V. Stalina, který byl odstraněn v roce 1960.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…