Litoměřice: Úřad zaregistroval devět kandidátů do Senátu a 62 volebních stran

03.08.2018 8:36

Devět lidí má zájem stát se senátorem za volební obvod č. 29 (Litoměřice). Termín pro podání registrace vypršel 31. července úderem 16. hodiny. K tomuto termínu registrační úřad Městského úřadu Litoměřice pro komunální volby zaregistroval 62 volebních stran.

Litoměřice: Úřad zaregistroval devět kandidátů do Senátu a 62 volebních stran
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Městský úřad v Litoměřicích je dle zákona tzv. registračním úřadem ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, což zahrnuje včetně Litoměřic 28 obcí. Terezín a Bohušovice nad Ohří si dle zákona své kandidáty do obecního zastupitelstva registrují samy, neboť jejich úřady mají dva odbory.

Nejvíce volebních stran bylo registrováno v Litoměřicích – 10, následují Křešice – se 6, Polepy s 5, Brozany nad Ohří a Píšťany se 4 a Rochov se 3. Ve všech ostatních obcích byla registrována minimálně jedna volební strana. „V opačném případě by nebylo zvoleno zastupitelstvo obce a její správu v takovém případě musí převzít Ministerstvo vnitra,“ informoval vedoucí litoměřického registračního úřadu Jaroslav Lachman.

Volby do Senátu Parlamentu ČR probíhají jednou za šest let. Městský úřad v Litoměřicích je pověřeným úřadem v sídle volebního obvodu č. 29 – Litoměřicko, který zhruba zahrnuje okres Litoměřice a část okresu Kladno, konkrétně správní území obcí Slaný a Velvary. Volební obvod č. 29 pro volby do Senátu v roce 2012 zahrnoval 142 obcí s 288 volebními okrsky. Pro letošní volby došlo k dílčí úpravě hranic volebního obvodu, kdy obce Chotiměř, Prackovice nad Labem a Velemín byly z volebního obvodu vyjmuty a přesunuty do sousedního volebního obvodu z důvodu vyrovnávání počtu voličů mezi obvody.

Registrační úřad pro letošní volby registroval devět kandidátů do Senátu, tedy o jednoho méně než před šesti lety. Osm jich navrhly volební strany a jeden kandidát podal přihlášku jako nezávislý. O přízeň voličů se v případě úspěšné registrace budou ucházet Mgr. Josef Dobeš (nezávislý kandidát), František Novotný (Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura), MUDr. Ondřej Štěrba (ANO 2011), Mgr. Ladislav Chlupáč (ODS), Ing. Josef Šenfeld (KSČM), Libor Uhlík (Senátor 21), MUDr. Miroslav Jiránek (PRO Sport a Zdraví), MUDr. David Rath (Česká suverenita) a Jan Vondrouš (NE-VOLIM.CZ).

Volby do Senátu proběhnou souběžně s komunálními volbami ve dnech 5. a 6. 10. 2018. V případě, že žádný z kandidátů nezíská při této volbě více než 50 % odevzdaných hlasů, proběhne druhé kolo voleb ve dnech 12. a 13. 10. Do druhého kola pak postupují pouze dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

„Registrační úřad v následujících dnech prověří, zda odevzdané kandidátní listiny netrpí vadami. Poté rozhodne o registraci nebo odmítnutí kandidátních listin. Pravděpodobně v úterý 14. 8. v zasedací místnosti Městského úřadu v Litoměřicích proběhne losování čísel, kterými budou označeny lístky pro volby do Senátu, a následovat bude losování pořadí volebních stran na hlasovacích lístcích pro volby do zastupitelstev obcí,“ nastínil další proces Jaroslav Lachman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…